Salko Hukelić (1937 – 2013): Život posvećen inovacijama i obrazovanju

Salko Hukelić bio je izvanredan čovjek, poznat po svom doprinosu tehnologiji, obrazovanju i radio amaterizmu. Rođen 1937. godine, Hukelić je svoj život posvetio unapređenju tehničkih znanja i vještina, ne samo za sebe već i za mnoge generacije koje su imale sreću da ga upoznaju.

Njegov nadimak, Robot, nije bio slučajan. Salko Hukelić je bio tvorac prvog robota u Bosni i Hercegovini koji je mogao odgovarati na pitanja građana. Ova inovacija donijela mu je veliko priznanje i učinila ga pionirem u polju robotike u regiji.

Hukelić je bio osnivač i dugogodišnji predsjednik radio kluba “Mladost” (YU4AAW). Njegova strast za radio amaterizmom nije se završavala na vlastitim postignućima; bio je višestruki svjetski prvak u ovoj oblasti. Svoju ljubav prema radio tehnikama i tehnologiji prenio je na mnoge mlade ljude, usmjeravajući ih prema budućim karijerama u tehnici i znanosti.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini, Salko Hukelić je igrao ključnu ulogu kao veza sa spoljnim svijetom u opkoljenom Sarajevu. Njegove komunikacijske vještine i tehnička stručnost bile su neprocjenjive u tim teškim vremenima, pomažući u održavanju kontakata i prijenosu važnih informacija.

Za mnoge ljude, uključujući i mene, Salko Hukelić je bio više od komšije, sugrađana, profesora i stručnjaka. Bio je životni mentor i edukator čiji su savjeti i podrška bili ključni za moj osobni i profesionalni razvoj. Njegova nesebičnost, mudrost i predanost ostavili su neizbrisiv trag u našim životima.

Salko Hukelić preminuo je 2013. godine, ali njegovo nasljeđe živi kroz sve one koje je podučavao i inspirisao. Neka mu je vječni rahmet.

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare