Krug 99: “Non-paperima” hoće se okončati ratni ciljevi podijele BiH, a Balkan uvući u grotlo novih sukoba

Nepostojeći dokument, “non-paper” premijera Slovenije Janeza Janše, identično atribuiran kao i prije 34 godine “nepostojeći” Memorandum SANU, bili su i jesu realpolitička platforma za razbijanje države Bosne i Hercegovine, saopšteno je danas iz Kruga 99, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopštenju se navodi da su ključni politički akteri i njihovi sljedbenici skoro isti, “podjednako kao i već viđene i opet moguće posljedice etno nacionalističkog državnog zaokruženja – genocid, udruženi zločinački poduhvati i nesagledive žrtve etničkog velikodržavnog preslagivanja na Balkanu”.

“Lutanja u ondašnjoj BH javnosti, čiji su akteri vodili jalove i često projektovane manipulativne rasprave o tome da li je onaj papir ‘nepostojeći’, dok se rat uveliko pripremao, ne smiju se ponoviti u ovom historijskom vremenu, sa ovim non-paper papirima. Zbog toga pozivamo cjelokupnu akademsku zajednicu i stručnu javnost, kao i sve državotvorno orijentirane političke stranke, da se aktivno uključe u obranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH na način primjeren ovom vremenu i povijesnom iskustvu”, saopšteno je iz Kruga 99.

Istakli su da ne smije ostati usamljen Željko Komšić sa državničkim “non-paper” dokumentom kojeg je u Brisel uputio u funkciji člana Predsjedništva BiH, niti sve veći broj državotvorno senzibilnih političkih osoba koje su se već iskazale na javnoj sceni.

“A pogotovo ne od aktera civilnog društva od kojih neki još vidaju ožiljke prethodnog rata. Svako opoziciono konstruisanje destrukcije biće prepoznato u javnosti, a stvarni doprinosi jačanju nadstranačke odbrane ‘državnog razloga’ biti vrednovani”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je vjerujući u kulturu demokratskog dijaloga, Krug 99 već iskazao rezervu spram kritičkog tona Kvinte i dijela internacionalne zajednice u vezi sa Komšićevim pismom.

“Međutim, u prilog kritičkom stavu još je čitljiviji argument iz ‘non-paper’ dokumenta koji je u Brisel uputio ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, kao uvod u ‘Janšin’ proskribirani dokument. Riječ je o jednako štetnom ‘non-paperu’ po interese BiH, činjenicom da u svojoj političkoj suštini zagovara anticivilizacijska rješenja koja za krajnji cilj imaju formiranje etničkih izbornih jedinica i izbor predstavnika u vlast kroz kriterije etničke pripadnosti. To nije građanski i demokratski uređena BiH, niti naznačene ideje predstavljaju slijed evropskih normi i vrijednosti, već klasična politička manipulacija, nimalo dobronamjerna prema BiH”, navode iz Kruga 99.

Dodaju da Radmanov “non-paper” nije ništa manje opasan od “non-papera” za kojeg se tvrdi da iza njega stoji premijer Slovenije Janez Janša.

“U oba slučaja cilj je isti: hoće se okončati ratni ciljevi podijele BiH na etno-teritorijalnom principu, a Balkan uvući u grotlo novih sukoba i nasilja”, smatraju u Krugu 99.

Nema poruka za prikaz