Mediji: Erdogan traži Gulenove pristalice, Dodik obećao da će ih isporučiti

Tokom sastanka sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tražio je od vlasti te zemlje da isporuče sve turske državljane koje Ankara traži zbog optužbi da su povezani sa pokretom koji navodno stoji iza neuspjelog puča 2016, a čiji je osnivač imam Fetullah Gulen, koji živi u samonametnutom egzilu u SAD, prenosi sarajevski portal Žurnal.

“Lično ću se potruditi da riješimo taj problem”, obećao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, dok je bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao da “BiH neće dopustiti da odnosi sa Turskom budu ugroženi, te da će se sve riješiti u skladu sa turskim i bh. zakonskim propisima”.

Međutim, Erdogan nije bio zadovoljan jer je, kako tvrdi portal, slična obećanja dobio i tokom nedavnog susreta sa Džaferovićem i Dodikom, kada je od njih tražio da BiH isporuči Turskoj osobe koje Erdoganova vlast dovodi u vezu sa pokretom koji navodno vodi Gulen, kojeg Ankara optužuje da je organizator neuspjelog pokušaja puča 2016.

Spisak osumnjičenih

Žurnal je naveo da su turske vlasti prošlog mjeseca dostavile vlastima BiH spisak turskih državljana koji žive u BiH, a kojima su poništeni pasoši.

Na spisku su, kako tvrdi, uglavnom biznismeni koji posluju u BiH, među kojima su i oni koji su u proteklom periodu bili angažirani na Burch univerzitetu u Sarajevu, kojeg Erdoganove vlasti smatraju dijelom Gulenove organizacije.

U Ministarstvu sigurnosti BiH potvrdili su za Žurnal da im je, za sada, dostavljen spisak na kojem se nalazi osam takozvanih “gulenista”, ali su naglasili da odluka o njihovoj eventualnoj deportaciji nije donijeta.

U međuvremenu, dodaje portal, Erdogan je pojačao pritisak i na predsjednika Stranke demokratske Akcije (SDA) Bakira Izetbegovića od kojeg, kako tvrdi, tokom svakog susreta, traži zatvaranje institucija u BiH za koje smatra da su bliske pokretu Fetullaha Gulena.

Erdogan se u ponedjeljak sastao u zgradi Predsjedništva BiH sa predsjedavajućim Miloradom Dodikom i članovima Šafikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, prenosi Tanjug.

On je razgovarao i sa predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem.

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare