Kosovo daleko od jednake rodne zastupljenosti u izbornim telima

Izvršna direktorka Agencije za rodnu ravnopravnost Edi Gusia je naglasila da izmenama Zakona o opštim izborima i zakonskim podacima CIK-a, nije ispraćen zahtev da zastupljenost žena bude 50 posto u skladu sa rodnom strukturom stanovništva...

Foto: Anadolu Agency

Centralna izborna komisija Kosova, uz podršku Misije OEBS-a na Kosovu, organizovala je diskusiju na temu “Ravnopravno rodno učešće u upravljačkim izbornim telima”, javlja Anadolu.

Predsednik Centralne izborne komisije (CIK) Kreshnik Radoniqi izjavio je da opšti podaci pokazuju da je Kosovo daleko od jednake zastupljenosti polova u izbornim telima, kao što su Opštinske izborne komisije i Birački odbori. On je istakoa da CIK nema mogućnost da primorava političke subjekte da podnesu svoje kandidature za predstavljanje žena u ova dva izborna tela.

“Smatram da bi ravnopravna rodna zastupljenost direktno uticala na povećanje učešća i uključivanja svih u izborni proces. Trenutno u Zakonu o opštim izborima ne postoje posebne obaveze kojima se precizira jednaka zastupljenost polova u organima upravljanja izborima. Pored toga što nešto tako nedostaje, ne postoji ni minimalna kvota koja reguliše ovu zastupljenost, kao što je kvota od 30 odsto kada je u pitanju kandidovanje za Skupštinu Kosova i za Skupštine opština“, naglasio je Radoniqi.

Izvršna direktorka Agencije za rodnu ravnopravnost Edi Gusia je naglasila da izmenama Zakona o opštim izborima i zakonskim podaktima CIK-a, nije ispraćen zahtev da zastupljenost žena bude 50 posto u skladu sa rodnom strukturom stanovništva i u skladu sa međunarodnim konvecnijama o učešću žena. Gusia je kazala da Agencija za rodnu ravnopravnost smatra da je dopunjeni zakon nejasan u vezi zastupljenost žena, te da razume zabrinutost Centralne izborne komisije.

“Procesima kandidovanja unutar političkih partija nedostaje rodna integracija u svim karikama, procesima, programima i stranačkim strukturama. Dakle, i dalje postoji nedostatak političke volje unutar političkih partija da se ženama osigura jednak pristup“, naglasila je Gusia.

Ona je dodala da i dalje postoje predrasude da politika nije za žene i da žene nisu zaintresovane za učešće u politici. Naglasila je da ukoliko jednaka rodna zastupljenost ostane na volji partija, ova zastupljenost će ostati na nivou utopije.

Šef Misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Michael Davenport je kazao da bi voleo da ohrabri političke partije da više uključe žene, te je izrazio žaljenje što se pozivu da učestvuju u ovoj debati poslanici Skupštine Kosova nisu odazvali.

Davenport je istakao da je neophodo veće učešće žena u politici i biznisu. I on je potencirao da bi rodna ravnopravnost trebala da bude pola, pola. Ocenio je da je sada pravo vreme da se sagledaju mogućnosti za unapređenje zastupljenosti žena na narednim parlamentarnim i lokalnim izborima.

Na Kosovu je obavezna kvota od minimum 30 posto žena na izbornim listama za poslanička mesta u Skupštini Kosova.

Aanadolu agency

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare