Milionska investicija u zgradu ‘Vidikovac’ na Trebeviću zjapi prazna: Da li se novac građana tako lahko baca u vjetar?

Milioni u prazno: Zgrada 'Vidikovac' i dalje bez funkcije, građani traže odgovore.

Skoro završena poslovna zgrada „Vidikovac“ na Trebeviću, koja je trebala biti ponos Sarajeva, danas zjapi prazna i napuštena. Investicija u ovaj ugostiteljsko-turistički objekt, koji je naručen od strane Grada Sarajeva, postavlja ozbiljna pitanja o odgovornosti nadležnih institucija i raspolaganju javnim sredstvima.

Projekat, koji je osmislio arhitektonski biro „StudioArh“, zamišljen je kao trokatna građevina površine preko dvije hiljade kvadratnih metara, a izgrađen je na mjestu starog restorana od svega 275 kvadrata. Iako zakon jasno definiše da na tom lokalitetu nije dozvoljena nova gradnja, izuzev u postojećim gabaritima, ovaj objekat je dobio sve potrebne dozvole. Međutim, umjesto da služi svojoj svrsi, zgrada ostaje prazna, dok ogromna sredstva poreskih obveznika leže neiskorištena.

Posljednji posjet našeg reportera otkrio je zabrinjavajuće prizore: korov koji raste na prilaznom putu, neznatne aktivnosti na gradilištu i očigledno zanemarivanje objekta. Postavlja se pitanje – zašto ovaj objekat, koji je gotovo završen, nije stavljen u funkciju?

Načelnik Općine Stari Grad, Irfan Čengić, potpisao je zaključak kojim se prekida postupak tehničkog prijema objekta, što je dodatno prolongiralo njegovu upotrebu. S druge strane, Tužilaštvo Kantona Sarajevo donijelo je odluku da neće sprovoditi istragu u vezi s navodnim nepravilnostima pri izdavanju urbanističke saglasnosti, jer prijava nije ukazala na postojanje krivičnog djela.

Iako je pravna strana navodno čista, pitanje ostaje: zašto zgrada „Vidikovac“ i dalje stoji prazna? Da li je zgrada postala politička igračka u kojoj se prebacuje odgovornost, dok građani Sarajeva plaćaju cijenu te igre? Da li je moguće da je objekat već „rezervisan“ za nekoga ili se jednostavno koristi kao sredstvo političkih obračuna?

U situaciji kada se mnogi građani bore da sastave kraj s krajem, ne možemo a da se ne zapitamo – ko će odgovarati za ovu skupu i besmislenu stagnaciju? Vrijeme je da odgovorni daju konkretne odgovore i konačno stave ovu zgradu u funkciju, kako bi ona počela služiti svrsi za koju je izgrađena.

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare