Državljani Bosne i Hercegovine još uvijek čekaju na evakuaciju iz Gaze.

Na listi za evakuaciju nalazi se 54 osobe, od kojih je 29 državljana BiH, dok su ostali članovi njihovih porodica (supružnici i djeca) koji nemaju bh. državljanstvo.

Državljani Bosne i Hercegovine i dalje čekaju na evakuaciju iz Gaze, a na listi za evakuaciju nalazi se 54 osobe, od kojih je 29 državljana BiH, dok su ostali članovi njihovih porodica (supružnici i deca) koji nemaju bh. državljanstvo.

Ambasador BiH u Egiptu, Sabit Subašić, izjavljuje za Klix.ba da je evakuacija stranih državljana iz Gaze juče bila obustavljena zbog granatiranja, ali izražava nadu da će taj proces biti nastavljen danas. BiH, zajedno s još 50 zemalja, očekuje poziv za evakuaciju.

“Juče je prelazak preko prijelaza Rafah obustavljen zbog granatiranja. Očekujemo da će danas evakuacija stanovnika biti nastavljena. BiH još nije pozvana na evakuaciju, čekamo zajedno s drugim zemljama”, navodi Subašić.

Ambasador dodaje da je lista državljana za evakuaciju već predana ministarstvima vanjskih poslova Egipta i Izraela.

“Ministarstvo Izraela treba odobriti konačnu listu, i trenutno nemamo informacije da li će evakuacija 54 osobe s liste biti odobrena u prvom krugu”, dodaje Subašić.

Podaci Ministarstva zdravlja Gaze ukazuju na to da su izraelski napadi do sada odneli živote 10.022 Palestinaca, uključujući 4.104 dece i 2.641 ženu, dok je najmanje 24.000 ljudi povređeno. Oko 50% svih stambenih jedinica uništeno ili oštećeno tokom izraelskih napada koji su trajali mesec dana od 7. oktobra.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da je Pojas Gaze suočen s povećanim rizikom od širenja bolesti zbog izraelskih zračnih napada, koji su narušili zdravstveni sistem i otežali pristup čistoj vodi.

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare