U Federaciji Bosne i Hercegovine, prosječna neto plaća u avgustu 2023. godine iznosila je 1.281 KM po zaposlenom.

To je nominalno povećanje od 1,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je realno povećanje iznosilo 1 posto.

U usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prosječna neto plaća za kolovoz 2023. godine bila je nominalno viša za 12,6 posto, dok je realno povećanje iznosilo 8,7 posto.

Analiza podataka prema sektorima Klasifikacije djelatnosti Bosne i Hercegovine iz 2010. godine pokazuje da je u kolovozu 2023. godine zabilježeno najveće povećanje prosječne mjesečne neto plaće u sektorima proizvodnje i opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 7,1 posto, te u sektoru zdravstvene i socijalne zaštite za 6,8 posto.

S druge strane, najveće smanjenje prosječne mjesečne neto plaće zabilježeno je u sektoru financijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja za 3,1 posto, te u sektoru ostalih uslužnih djelatnosti za 2,4 posto.

Što se tiče prosječne mjesečne bruto plaće po zaposlenom za kolovoz 2023. godine u Federaciji BiH, ona je iznosila 1.991 KM. To predstavlja nominalno povećanje od 2,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je realno povećanje iznosilo 1,1 posto.

U usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prosječna bruto plaća zaposlenih za kolovoz 2023. godine bila je nominalno viša za 13,1 posto, a realno povećanje iznosilo je 9,1 posto, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku.

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare