Dodik se nije htio izjasniti, a umjesto toga, sutkinja je prenijela njegovu negaciju krivice jer je odbio ustati i izjavio da ne razumije sadržaj optužnice.

Zavšeno je ročište predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. Dodik je iskazao krajnje nepoštovanje prema sudu i se nije izjasnio o krivici.


 

Na suđenju pred Sudom Bosne i Hercegovine, predsjednik bh. entiteta RS, Milorad Dodik, izazvao je kontroverze svojim nedostatkom suradnje i otvorenim kritikama prema sudskom postupku. Sutkinja na tom predmetu, Jasmina Ćosić Dedović, zaključila je da Dodik svojim ponašanjem ne poštuje sudski proces.

Dodik je tvrdio da nije u mogućnosti ustati na ulazak sutkinje i dati svoje lične podatke, navodeći da ga muče leđa. Također, tvrdio je da je bio “maloljetan” kada se sve što mu se stavlja na teret navodno dogodilo. Osim toga, iznio je svoje sumnje u legitimnost Suda Bosne i Hercegovine, ističući prisutnost zastave FBiH umjesto RS u sudnici. Dodik je izjavio: “Nigdje ne piše da BiH ima Sud i Tužilaštvo. Sve što je urađeno na bazi neprava i mimo Ustava. Ne bi imali pravo otvarati proces koji je isključivo političke prirode.”

Na početku suđenja, kako prenosi Fena, kako Dodik tako i v.d. direktora Službenog glasnika RS, Miloš Lukić, izjavili su da ne razumiju optužnicu. U odgovoru na to, sutkinja Ćosić Dedović je, po službenoj dužnosti, obavijestila da to podrazumijeva da su se optuženici izjasnili da nisu krivi.

Ovo kontroverzno suđenje privuklo je znatnu pažnju javnosti, budući da uključuje visokopozicionirane političke ličnosti i otvorene izazove samom sudskom procesu. Sudski postupak će sigurno dalje privlačiti pažnju medija i javnosti dok se razvija.

tvsenzor.com

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare