Safet Sarajlić – Primjer aktivizma u borbi za spas bh. rijeka

Da se sve može kad se hoće i kad se ne traži izgovor primjer je Safeta Sarajlića, čovjeka koji zarad ljubavi prema rijeci Neretvici i prirodnim ljepotama BiH nastupa kao jedan od najpožrtvovanijih aktivista u sprečavanju izgradnje još jedne u nizu MHE na našim ljepoticama.

U nastavku prenosimo status koji je objavljen na Facebook grupi Rijeke Bosne i Hercegovine “Budi promjena” posvećen ovom divnom čovjeku, njegovom iskrenom djelu i ljubavi prema ljepotama BiH.

“E ovo je za mene primjer aktivizma, ovo je čovjek koji je sa kolicima stao pred bagere, i rekao možeš ali preko mene jedino, kada su htjeli graditi, mislim još uvijek pokušavaju graditi MHE na rijeci Neretvici.

Na ovoj slici, naš Safet Sarajlić čisti i održava put u dužini 6 kilometara, koji prati Rijeku. Doduše na ovoj zadnjoj akciji mu je pomogla i supruga.

Inače, to je jedna hrabra ekipa, pravih eko aktivista, a za mene je nekako ova gromada simbol ODBRANE Neretvice, naravno da je svaki aktivista bitan.

Uživao sam slušajući, kada mi je pričao o borbi za Neretvicu. A inače smo se upoznali, kada sam snimao, u Buturović Polju, zove me neko na messenger, kaže ja tebe dugo čekam, i konačno si blizu, hajde kaže stisni pa nemoj doći kod mene na kafu, tu sam kaže par kilometara od tebe… I da, morao sam otići…
Znači, ni manje ni više nego 6 kilometara (table, kanta, mjere sve ispoštovao).

Velik si čovjek.”

Nema poruka za prikaz