Senzor na licu mjesta: Ugostitelji blokirali glavnu saobraćajnicu

Hotelijeri, ugostitelji i ostali privredni subjekti u Kantonu Sarajevo okupili su se danas u znak protesta zbog novih mjera Vlade KS.

Krenuli su u protestnu šetnju od Vječne vatre do zgrade Vlade Kantona Sarajevo, nakon čega su kratko blokirali glavnu saobraćajnicu.

Ispred Vječne vatre u 13 sati okupio se nemali broj nezadovoljnih ugostitelja.

Kako je navedeno, traže od Vlade da se potpuno zatvori Kanton Sarajevo, ako se već uvode ovakve selektivne mjere. 

– Danas ovdje nisu samo ugostitelji, već i zanatlije, muzičari, i ostali radnici, konobari. Mi tražimo potpuni lockdown – kazao je Adil Šurković, jedan od nezadovoljnih ugostitelja.

Dodao je da će ljudi koji su slobodni dva dana širiti virus po ostatku BiH.

– Mi smo Vladi KS dali svoje zahtjeve, oni znaju šta im je raditi. Ukoliko ne povuku ovakvu odluku, mi izlazimo na demonstracije opet, bit će nas više. Cijeli grad je ogorčen. Nema vakcina – istakao je Šurković.

Demonstranti su skandirali “Forto izađi, hajde stručnjak izlazi” ispred zgrade Vlade KS nazivajući premijera Edina Fortu nazivajući ga prevarantom i lažovom. Predstavnici ugostitelja ušli su u zgradu Vlade u kojoj se trenutno održava sjednica kako bi im predočili svoje zahtjeve.

Nakon što su saznali da im se Forto neće obratiti uprkos prvobitnim najavama, blokirali su glavnu saobraćajnicu. Veliki broj policajaca se pojavio pred zgradom na što je jedan od prisutnih demonstranata utvrdio da su se “oni smješteni u zgradi Vlade prepali za svoje gu…e”.

Ugostitelji i ostali građani koji su protestovali u koloni su se vratili pred Vječnu vatru te najavili nove proteste u utorak.

Nema poruka za prikaz