Domovino, sretan ti Dan nezavisnosti!

Građani Bosne i Hercegovine su se prije 29 godina opredijelili za nezavisnu domovinu, od kada se 1. mart obilježava kao Dan nezavisnosti BiH te važi za jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji naše zemlje.

Referendumsko pitanje je glasilo: “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?” Tada se 64 posto građana izjasnilo da želi živjeti u “suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”, te na taj način potvrdili hiljadugodišnji kontinuitet postojanja naše zemlje.

Rezultati referenduma prihvaćeni su 6. marta 1992. godine u Parlamentu BiH, a u mjesecima poslije brojne evropske zemlje te SAD priznale su BiH kao nezavisnu državu.

Međutim, u vidu odgovora na legitiman i legalan izraz demokratske volje bh. građana, srpske paravojne formacije započinju krvavu agresiju na BiH koja u konačnici rezultira etničkim čišćenjem i brojnim masovnim grobnicama po teritoriju manjeg bh. entiteta te genocidom u Srebrenici.

Parlament je 28. februara 1995. godine donio odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Evropska ekonomska zajednica je priznala ovaj dan, a ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović 6. marta 1995. godine.

I nakon 29 godina, kompromisa i saglasnosti o obilježavanju 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH na teritoriji naše države još uvijek nema.

Politički predstavnici manjeg bh. entiteta i danas jače no ikad negiraju ovaj državni praznik, dok su širom većeg bh. entiteta uzdignute zastave naše zemlje u znak slavlja samostalne i suverene, jedine nam domovine, Bosne i Hercegovine.

Redakcija nezavisnog portala tvsensor.com svima koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju svojom domovinom i ponose se suverenom i međunarodno priznatom zemljom, čestita 1. mart – Dan Nezavisnosti BiH, uz želju da naredni državni praznik proslavimo u prosperitetnijoj te ekonomski i politički stabilnijoj zemlji.

Nema poruka za prikaz