Kantonalni inspektori u Kantonu Sarajevo će pratiti poštivanje mjera na biračkim mjestima: Fizička distanca, mjerenje temperature…

Članovi biračkog odbora, gdje je to moguće, dužni su osigurati ulazak birača na jedna, a izlazak na druga vrata

Tokom sutrašnjeg izbornog dana timovi sanitarnih inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) Kantona Sarajevo pratiće izborni proces na Lokalnim izborima 2020. godine u uslovima epidemije COVID-a 19 na području svih devet općina Kantona.

Kako je saopćeno iz KUIP-a, u tom smislu ostvarena je saradnja i sa pripadnicima MUP-a KS koji će po službenoj dužnosti biti raspoređeni na biračkim mjestima, te u slučaju eventualnih nepridržavanja higijesnko-epidemioloških mjera o tome obavijestiti inspekcijske organe, kako bi pravovremeno poduzeli mjere iz svoje nadležnosti.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je donijela Instrukciju o postupanju tijela za provođenje izbora na izborni dan u uvjetima epidemije COVID-a 19 kojom je propisano uređenje biračkog mjesta uz poštivanje preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

Kako bi se osiguralo poštivanje propisane obavezne fizičke distance od najmanje 1,5 m i spriječila koncentracija većeg broja ljudi na biračkom mjestu, veoma je važno kontrolisati protok birača.

Članovi biračkog odbora, gdje je to moguće, dužni su osigurati ulazak birača na jedna, a izlazak na druga vrata.

Član biračkog odbora zadužen za kontrolu reda na biračkom mjestu dužan je osigurati da broj birača koji može ući na biračko mjesto u jednom trenutku, odgovara broju glasačkih kabina, dok je ispred ulaza na biračko mjesto potrebno osigurati dovoljno prostora kako bi birač koji izlazi bio najmanje 1,5 m udaljen od birača koji ulazi, i obrnuto, saopćeno je.

Birači koji u hodniku čekaju u redu za glasanje trebaju biti fizički distancirani jedan od drugog minimalno 1,5 metar, što je dužan osigurati za to zadužen član biračkog odbora, kao i učiniti dostupnim sredstvo za dezinfekciju, kako bi birači mogli izvršiti dezinfekciju ruku prije i nakon glasanja.

Izvor: oslobodjenje.ba

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare