Počeo SHF 2019: Oživljavanje vizije da Sarajevo postane centar halal industrije u Evropi

orukom dobrodošlice Amera Bukvića, predsjednika Uprave Bosna Bank International i obraćanjem malezijskog premijera Mahathir Mohamada počeo je drugi po redu Sarajevo Halal Fair 2019, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Činjenica da smo danas ponovo ovdje, drugu godinu zaredom, potvrda je da smo uspjeli u prošloj godini i da oživljavamo našu viziju da Sarajevo postane centar halal industrije u Evropi. Ovim događajem nastavljamo put koji smo započeli prošle godine s ciljem da dodatno doprinesemo razvoju našeg regiona i globalnog halal tržišta“, naglasio je Bukvić.

Predsjednik Uprave BBI banke istakao je da na ovogodišnjem SHF-u očekuju 108 izlagača iz 36 zemalja.

“Uspjeli smo okupiti halal proizvođače, distributere i kupce iz cijelog svijeta na jednom mjestu, ali ne na bilo kojem mjestu. Skupili smo ih u gradu gdje se istok susreće sa zapadom. Ovaj grad i ova zemlja imaju ogroman potencijal i želimo da bude ono što zapravo jesmo – raskrsnica između istoka i zapada. Nalazimo se u srcu Evrope i to je odlična prilika za nas. BiH bi mogla postati platforma za opskrbu nekoliko evropskih tržišta halal proizvodima i ako uspijemo izgraditi tu platformu, to bi za nas bio ogroman uspjeh“, kazao je između ostalog Bukvić i dodao:

“Dragi gosti, izlagači, učesnici ovaj sajam vaša je prilika da se otvorite Evropi i svijetu, ostvarite veze, razmijenite iskustva, ideje i uđete na nova tržišta. Želim svima da imate plodne poslovne sastanke tokom ova tri dana i iskreno se nadam da će ovaj događaj donijeti nove poslovne koristi za sve nas.“

Mahathir, koji je ujedno i počasni osnivač Sarajevo Halal Faira istakao je da mu je zadovoljstvo podijeliti svoja razmišljanja sa prisutnima, te čestitao Bukviću i njegovom timu na sjajnoj organizaciji sajma.

“Ovo je drugi put da se sajam održava i to je pozitivan koraka u njegovom pozicioniranju. Sajam treba pomoći Zapadnom Balkanu i BiH da postanu centar halal industrije u Evropi. BBI i IsDB zajedno čine napore i sa Islamskom zajednicom u BiH rade na postizanju ove vizije. Uzimajući u obzir uspjeh BBI u organizaciji Sarajevo Business Foruma siguran sam da će SHF napraviti prominentnom tačkom halal industrije i kreirati poslovnu platformu za lokalne i međunarodne kompanije da sarađuju jedna s drugom. Zaista, SHF može ojačati ekonomsku saradnju zemalja Zapadnog Balkana i ojačati vezu regiona sa ostatkom svijeta“, kazao je Mahathir i dodao:

“Mislim da je SHF okupio uspješne proizvođače i distributere koji mogu razmotriti prilike u halal biznisu. Malezija je lider u halal ekonomiji. Otkrili smo ogroman potencijal za rast halal industrije. Naviše dugujemo rastućoj populaciji islamskog svijeta, ali i ostali trebaju dobiti halal proizvode. Sada imamo zahtjeve i sa zapadnog tržišta. Dakle, halal proizvodi nisu ograničeni samo na muslimane. U većini evropskih zemalja postoji interes za organsku i prirodnu hranu i to je prilika za halal proizvođače. SHF može postati platforma za velika ulaganja u BiH i Zapadni Balkan.“

Tokom tri dana SHF-a 2019 za učesnike i posjetioce biće organizovan bogat program sa nizom vrlo zanimljivih sadržaja tokom kojih će imati priliku upoznati se sa svjetskim trendovima halal-industrije, čuti neke od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za halal i islamske finansije, a biće omogućeni i susreti regionalnih proizvođača halal-proizvoda i pružalaca halal-usluga iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske i Malezije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine, Kazahstana, Litvanije, Maroka, Omana, Tunisa. Na SHF-u 2019 predstaviće se 108 izlagača iz 36 zemalja svijeta.

SHF 2019 održavaće se u Centru Skenderija, a trajaće od 26. do 28. septembra. Organizatori sajma su BBI, Islamic Development Bank Group (IsDB) i IsDB Group Business Forum THIQAH, uz podršku Islamske zajednice u BiH, Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH, te Udruženja halal-industrije koje djeluje pri Privrednoj komori Federacije BiH. Ovogodišnja manifestacija održava se pod pokroviteljstvom Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva BiH.

Nakon svečane ceremonije otvaranja, prvog dana SHF-a 2019 učesnici će imati priliku prisustvovati panelu “Jugoistočna Azija – halal izgledi i mogućnosti za region Jugoistočne Evrope“. Okrugli stol bh. i malezijskih privrednika, također, će biti održan prvog dana SHF-a 2019, a posebna pažnja bit će posvećena “Halal Vision 2020“ – viziji u kojoj halal-industrija i njen rast i razvoj zauzimaju posebno mjesto.

Drugog dana SHF-a 2019 biće održan veliki sastanak direktora banaka koje posluju u skladu sa islamskim principima pod nazivom “Međunarodna platforma za saradnju islamskih finansijskih institucija”. Panel diskusija razvoj halal-tržišta BiH i Saudijske Arabije okupit će bh, regionalne poslovne ljude iz Saudijske Arabije u okviru kojega će biti razgovarano o mogućnostima saradnje u oblasti halala. Info dani Udruženja halal-industrije pri Privrednoj komori Federacije BiH biće posvećen temi “Ugovor o slobodnoj trgovini BiH-Turska: prilike, šanse i izazovi”.

Treći dan SHF-a 2019 započeće dodjelom nagrada SHF 2019 najuspješnijim sudionicima. Centralni događaj trećeg dana biće održavanje takmičenja u inovacijama “Transformers Roadshow” u organizaciji IsDB-a. Pobjednici takmičenja “Transformers Roadshow” biće proglašeni istoga dana, a tri najbolja projekta nagrađena sa po 3.000 dolara, te će svoje projekte moći predstaviti na svjetskom takmičenju u Senegalu.

Tokom tri dana SHF 2019 posjetioci će moći uživati i u kulinarskim delicijama kineske, malajske, indonezijske i bh. kuhinje pripremljene u skladu sa halal-standardima. Cijena ulaznica za posjetioce je dvije KM, a cjelokupan prihod od prodatih ulaznica BBI će uplatiti SOS dječijim selima u BiH.

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare