Stolariju iz Brčkog ugrađuje u Belgiji

Kada su roditelji Dine Sulejmanovića početkom rata u BiH, poput mnogih drugih sugrađana, bili prisiljeni napustiti Brčko, iza sebe su ostavili ne samo imovinu nego i tek započeti projekt. Naime, njegov otac Vasif je krajem 1991. godine pokrenuo prvu lokalnu televiziju u BiH, nazvanu LTV Bosna. Prije osnivanja ovog medija, on se bavio fotografijom, a u gradu na Savi je posjedovao fotografsku radnju.

Staro mjesto

Rat je porodicu Sulejmanović prvo otjerao u Njemačku, no tu im je sudbina bila neizvjesna jer Nijemci nisu imali namjeru da im dozvole ostanak, pa su 1994. godine produžili za Belgiju. Danas, 25 godina kasnije, njihov sin je odlučio u rodnom gradu pokrenuti novi posao, ovaj put sa stolarijom.

Prije nego je pokrenuo malu tvornicu Fensterman, u kojoj četiri radnika proizvode PVC i aluminijske prozore i vrata, Sulejmanović je još u srednjoj školi zamišljao da ima vlastitu firmu. “Nisam išao na fakultet, jer sam znao ću pokrenuti svoj startup”, kaže Sulejmanović za Oslobođenje.

image
Fabrika sa više mašina nego ljudi

Ipak, poslije srednje škole je upisao neku vrstu više škole u kojoj je “u paketu” studirao menadžment, knjigovodstvo i informatiku. Za vrijeme studiranja stažirao je u dvije banke. Poslije toga zapošljava se u firmi koja se bavi proizvodnjom metalnih plafona. Tu se deset godina bavio knjigovodstvom, osiguranjem i nabavkom vozila.

Pored toga, imao je dodatni posao pet godina kada je vodio restoran. No, to nije bila njegova branša. Posao sa prozorima počinje 2009. godine u Antwerpenu gdje posjeduje firmu Dinotti.

Osamostaljenje

“Pošto je posao s prozorima bio u rastućoj liniji, morao sam odlučiti šta ću. Ili ću prestati raditi s prozorima, a nastaviti kod njih raditi, ili obratno. Nisam imao vremena za oboje”, objašnjava nam Dino dilemu koju je imao prije četiri godine.

Odlučio se za osamostaljenje. Ispočetka su kupovali gotove prozore, no kako su se javljali problemi s kašnjenjem isporuka, morao je pronaći alternativu kako poslovi ne bi kasnili. Tako je odlučio da sam proizvodi prozore. Pokrenuo je posao u Brčkom, odakle proizvode plasira u Belgiju. I prije nego je pokrenuo svoju kompaniju, stolariju je nabavljao u BiH. Većinu gotovih proizvoda plasira u Belgiju, dok samo manji dio proda u BiH. Devet savremenih mašina i četiri radnika dovoljni su mu da proizvede vlastite prozore.

MojaBiH

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare