Medžida Č. Kulanić: “Vi ste nam pokazali da sve što tražite za sebe, istovremeno zakidate drugima”

Sarkazam u ovom postu je sasvim slučajan i odraz trenutne inspiracije.. Ma samo se šalim…

Gospodo i gospođe svih šest slova i duginih boja, “Malo drugačiji”, “Glasni i ponosni” stvarno je bilo nevjerovatno i inspirativno u Sarajevu, sada već jučer.

Pratila sam prenos Parade uživo na TVu, i sinhronizovano na internetu, i moram vam priznati, pokazali ste nam najviši vid tolerancije i uvažavanja drugog i drugačijeg. Ovi koji ne odobravaju istu, molim bez osuđivanja jer kako da budem iole objektivna ako ne znam o čemu se radi. Dakle, #strpljenspašen

Elem, počet ćemo od transpanenata, ali i majice na kojoj mapirate osobu, i to ženu (ma kakva ona i šta rekla, by the way, ne slažem se sa njenim narativom, ali ona ipak nije nikog mapirala imenom ili likom). Vi ste se pak malkice razmahali, ccc.. Ne valja to tako. Zato ako dođe do tužbe za napad na lik i dostojanstvo, ili bilo koji drugi osnovan razlog, nemojte ići u ambasade i organizacije za ljudska prava i plakati kako vam se uskraćuje pravo da nekog vrijeđate i omalovažavate. Nemojte se vaditi ni na to da to nisu poruke SOCa nego učesnika Parade jer ste rekli da će poruke i transparenti na istoj biti isključivo one od organizatora. Tako stoji u saopćenju. Stoga, hrabro i dostojanstveno, a možete probati i sa izvinjenjem, to rade inače fini i pristojni ljudi.
Ipak, “najodličnije” mi je bilo frenetično uzvikivanje Ulice su naše( Ni Aleksandar Veliki nije tako brzo osvajao kao vi. Hrabro i tolerantno, nema šta i u skladu sa onom #napravojstraniljudskihprava).

Najavili ste pred Parlamentom i potrebitost borbe protiv fašista, onih starih i ovih novih (to smo pretpostavljam svi mi koji nismo malo drugačiji prema vašim standardima). Pričalo se i o nasilju i strahu u kojem živite, o tome da mirno i dostojanstveno tražite i zahtijevate da vas se poštuje i uvažava.
Godpodo i gospođe svih šest slova i duginih boja, poštovanje i uvažavanje se ne zahtijevaju, oni se zaslužuju i stiču, svojim ponašanjem, trudom i zalaganjem.
Vi ste nam danas pokazali i da sve što tražite za sebe, istovremeno zakidate drugima. Kako očekujete da vas shvatimo ozbiljno, kad ste pali ispit prije nego je i počeo? Govorite o nasilju, stigmi i govoru mržnje koji je vaša svakodnevnica, a vi ste danas i prethodnih dana mnoge nazvali homofobima, fašistima, i mnogim drugim imenima, samo jer su malo drugačiji od tog malo drugačijeg koje je vama prihvatljivo.

Sa društvenih mreža i medija brišu se svi napisi koji se vama ne sviđaju. Poštujem uklanjanje vrijeđanja i psovanja, ali gle čuda to se ne briše, toga je pun internet. To mi samo govori da vam to odgovara na neki uvrnut način, dok napisi koji pozivaju na argumentovano komentarisanje narušavaju slobodu govora.

Opako i naopako, ne znam kako drugačije da to shvatim. Protiv diskriminacije još većom diskriminacijom. Aferim.

Također, vaši pripadnici i simpatizeri opetovano napadaju sve ove malo drugačije od vas. Pa imamo uz gore navedene i hamasovce, džamijske miševe, možda i crkvene, to nisam upratila, i nastavi niz..

Danas nam je poručeno i to da smo mi margina margine i da vi kontolirate medije, nevladine i vladine institucije, stoga ne zamjerite ako sporo kontam, kako ste ugroženi od marginine margine? Kako, ako vas podržavaju, a vi njih kontrolirate, svi koji nešto znače u ovoj zemlji. I da ne zaboravimo njihove ekselencije, ambasadore da se ne uvrijede ne daj Bože. Da se razumijemo, niste vi to nama ni morali reći, kazalo nam se samo jučer i ovih dana, tako stvarno nepotrebno poentiranje.

Ja sam sretna što je Gej parada bila jučer i sretna sam što niko od mojih sugrađana nije prstom mrdnuo da je na bilo koji način provocira. Mnogo sam ponosna na nas. Sretna sam jer vidim sindrom žrtve i dželata(ako me razumijete). Sretna sam i što su se mediji obrukali za sva vremena, ignorirajuči i gazeći osnovne principe novinarstva, objektivnost i nepristrasnost.

Sretna sam što ste nam pokazali “ljubav” na sve gore navedene načine. Sretna sam i što je Sarajevo dan ranije pokazalo kako se dostojanstveno boriti za svoje vrijednosti, jer nije bilo uzvika, prozivanja fašista i sl., nikoga se nije mapiralo ni imenom ni slikom, najkontraverzniji, kako rekoše nepristrasni iz N1, su bili citati filozofa i sociologa o porodici i braku. I kakve su samo budale ti sociolozi i filozofi, ta ne znaju oni šta je porodica, a kamoli ljubav.. Oni su bre samo filozofirali, jel te? Bruka jedna.. Dobro, onaj od Marića je stvarno bezveze i nije na ‘nivou’, osjećam potrebu da se za to izvinem svima, i vama i nama.

Da zaključim ovaj ‘esej’, ne pripisujući sebi nikakvu važnost, jer sam uglavnom nebitna i na margini margine, uz nadu da ga vrli fb neće ukinuti po kratkom postupku, a sve u slavu slobode izražavanja,

Veliko hvala za Paradu, bilo je to nevjerovatno i nadahnjujuće iskustvo za sve nas koji smo imali zadovoljstvo dočekati taj dan. I kako se ono kaže sve će ovo jednom biti jučer, i evo već jeste. #itoćeproć

Zato, Živjela “ljubav” , ljudska prava i sva ostala magla… #samoponosno #samohrabro i #naravnoglasno

P. S. Fotke je li nema potrebe objašnjavati, one govore više od hiljadu riječi…

P.S.S. Još samo ovo i neću više. Mišljenja sam, a vi se naravno ne trebate i ne morate složiti, da je ova Parada bila kontraproduktivna. Naime, prije nje je morebit bilo onih među nama, koji smo malo drugačiji od prihvaćenog malo drugačijeg, koji su vam vjerovali da ozbiljno tražite osvnovna ljudska prava. Nakon Parade, i kako se izvještava, demonstracije moći nekoliko hiljada učesnika(doduše većine posuđenih iz regiona i Evrope, i to sami navodite) i svih pratećih izjava, a sve to obezbjeđeno iz budžetske kase, kako da vjerujemo u išta od onoga o čemu pričate.

https://www.facebook.com/medzida.kulanic/posts/10220207957571890

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare