Iz Sarajeva krenuo “Marš mira”

Ispred Spomenika šehidima i palim borcima Armije RBiH na Dolac Malti u Sarajevu jutros je iza osam sati krenula kolona od 33 učesnika pohoda “Marš mira Sarajevo – Nezuk – Potočari 2019”, javlja Anadolu Agency (AA).

Pohod iz Sarajeva osmu godinu organizuje Sindikat BH Telecoma i Jedinstvena boračka organizacija BH Telecoma, u saradnji sa Udruženjem građana “Svjedoci svog vremena” s ciljem obilježavanja godišnjice zločina genocida u Srebrenici i njenoj okolini, te odavanja počasti žrtvama.

Desetine učesnika iz Sarajeva prijavilo se za put dug više od 270 kilometara, koji se prepješači u spomen na hiljade Srebreničana koji su u julu 1995. godine prešli put od gotovo 100 kilometara da bi došli do slobodne teritorije i pronašli spas u Tuzli. Ostatak grupe, pridružiće se “Maršu mira” u Nezuku.

Od Nezuka kod Kalesije pa do Potočara i ove godine će u Maršu mira učestvovati hiljade muškaraca, žena i djece.

Za kolektivnu sahranu u Memorijalnom centru u Potočarima u julu ove godine za sada su spremni posmrtni ostaci 33 žrtve u Srebrenici. Ovaj broj nije konačan i do same sahrane mogao biti i nešto veći, saopštio je ranije Institut za nestale osobe BiH.

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare