BOŠNJAČKI, HRVATSKI I SRPSKI ELEKTRONI

Nije važno koliko košta električna energija – važno je da svaki narod u Bosni i Hercegovini ima svoje elektrone – bošnjačke, hrvatske i srpske.

 

Akademik Aleksandar Knezević

Nije važno koliko košta električna energija – važno je da svaki narod u Bosni i Hercegovini ima svoje elektrone – bošnjačke, hrvatske i srpske. Organizacije za distribuciju električne energije nisu formirane po principu najnižih troškova, nego po principu narodnosne zastupljenosti raspodjele elektrona. Vjerovatno postoji mješovita komisija koja prati natalitet i mortalitet naroda. Ukoliko bi u nekoj jedinici određene elektrodistribucije došlo do smanjenja nataliteta, a u drugoj iseljavanje bilo još efikasnije, tada bi se promijenio sistem narodnosnog snabdjevanja električnom energijom.
Koliko efikasno koristimo električnu energiju
Koliko efikasno koristimo električnu energiju, to pitanje je nevažno. Pitajte to nadležnog ministra u državi – ukoliko on zna da je nadležan, mada smo mi te podatke proslijedili nadležnom pomoćniko ministra u BiH. Situacija je slijedeća. Mada četiri države raspadnice bivše SFRJ (Crna Gora, Hrvatska, Makedonija i Slovenija) imaju različite iznose društvenog proizvoda, one po jedinici ovog proizvoda imaju gotovo  jednake utroške energije, čak malo manje od prosjeka svijeta. U odnosu na ove četiri države Srbija i Kosovo imaju indeks 2.  Bosna i Hercegovina ima indekse 2,2. To znači da  BiH troši više nego dvostruko više energije po jedinici društvenog proizvoda od četiri pomenute države raspadnice bivše SFRJ.
Istina, Bosna i Hercegovina nije najgora na svijetu. Od nje veću energijsku intenzivnost imaju čak tri države svijeta: Rusija, Ukrajina i Kazahstan. Treba znati da se u bivšem SSSR-u energetika svodila na trebovanje nosilaca energije – koliko kojoj organizaciji treba. Tako u kotlovnicama na zemni gas nisu redovno bila ugrađivana mjerila utroška zemnog gasa – gas je besplatno izlazio iz zemlje, dok je mjerila trebalo kupiti. (Interesantno je da „Sarajevogas“ mjerilo utroška zemnog gasa naziva mjerač).

Karta elektrodistribucija u BiH – Svakom narodu njegovi narodnosni elektroni

 

Politika cijena električne energije

Moj mlađi kolega jednom prilikom je bio ispričao sliedeću priču.  Radio čovjek u fabrici. Izvozili su proizvode, dobijao je platu i uredno plaćao utrošak elekrične energije u svom domaćinstvu.  Jednog dana predsjednik Vlade N.N. odlučio da poveća cijene električne enerije za privredu za +20%. Tada poskupi proizvodnja u fabrici našeg junaka, oni ne prodaše ni jedan proizvod. Radnik ne dobi platu. Ode kući. Tamo račun – struja nije poskupila, ali on nema novca da plati taj neposkupljeni račun.

Političari zamajavaju plebs da žele da uvedu Bosnu i Hercegovinu u Evropsku uniju. Nisu ludi. Tamo se ne može folirati. Da je samo pogledao u knjizi Pravna stečevina EU Poglavlje 15 Energija, N.N. bi se drugačije ponašao (N.N. je međunarodni akronim za Niko Neznanović).

Svojevremeno sam politiku EU u pogledu energije običavao da deklamujem studentima:

Cijene energije rastu, i treba da rastu (zbog zaštite okoline i suzbijanja klimatskih potreba), ali troškovi korištenja energije ne smiju da rastu. To država postiže principom mrkve i batine; batinom se prijeti da će energija poskupiti, a mrkvom država pomaže i privredi i građanima da energiju koriste efikasnije.

Kod nas je, vjerovatno Duško Dugouško / Zekoslav  Mrkva pojeo mrkvu, te država koristi samo batinu.Kada ćemo nešto tako čuti od našeg ministra za energiju ili naših ministara za energetiku?

Privrednici i građani mogu da izaberu isporučioca električne energije

Sjećam se, prije 2 – 3 godine elektrodistribucija koja distribuira elektrone na području gdje živim, ponudila nam je da potpišemo nove ugovore za isporuku električne energije. Prešutili su nam da u Bosni i Hercegovini postoiji jedinstveno tržište električne energije i da svaki potrošač može da se odluči od koje elektrodistrubucije želi da nabavlja električnu energiju. Tehnički se to lako izvodi. Svi su izvori i potrošači vezani žicama. A ukoliko domaćin ili privrednik koji stanuje/ obratuje na području Elektrodistribucije B, a želi da nabavlja električnu energiju na području Elektrodistribucije C i sklopi ugovor sa tom elektrodistrubucijom, tada će Elektrodistribucija C plaćati Elektrodistribuciji B da za nju očita stanje vašeg električnog mjerila i da joj te podatke dostavlja. I sistem funkcioniše.

Ukoliko imate interesa odmah promijenite snabdjevača elektrona. Ili kada vam ponude novi ugovor i prešute da imate pravo da izaberete svog snabdjevača na teritoriji BiH, vi sami izaberite onog ko isporučju jeftiniju električun energiju, posebno onoga koji će vas posavjetovati kako da energiju koristite efikasnije. Može to raditi i grupa privrednika ili grupa građana putem svog zastupnika. Ili budite patriote. Nije važno kako živite – važno je da kupujete svoje narodnosne elektrone.

Posebno, treba znati da nama energija ne treba– nama treba usluga energijom. A energijska usluga se uvijek može ostvariti sa sve manjim i sve manjim utroškom  energije. Zadatak elektroprivrednih organizacija je i da nas o tome podučavaju.

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare