Udruženja žrtava: Defilovanje srbijanske vojske u Prijedoru predstavlja brutalni napad na suverenitet BiH

Kadeti i starješine Vojne akademije Vojske Srbije defiliovali su ulicama Prijedora u BiH, uoči obilježavanja 82. godišnjice bitke na Kozari u Drugom svjetskom ratu

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje “Majke enklava Srebrenica i Žepa” oglasile su se nakon što su kadeti Vojske Srbije defilovali kroz Prijedor bez dozvole Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu.

“Nakon sramnog i paničnog nastupa pred usvajanje rezolucije, nakon neuspjelih pokušaja obaranja rezolucije, Srbija nastavlja sve brutalnije napade na Bosnu i Hercegovinu. Slanje vojnih jedinica, u bilo kojoj formaciji, ciljano, pred 11. juli je takva brutalnost i napad na suverenitet Bosne i Hercegovine, napad na dostojanstvo žrtava, ponižavanje i vrijeđanje da se pitamo, do kada”, reagovali su predstavnici udruženja.

U saopćenju za javnost postavili su pitanje dokle će biti tolerisana brutalnost i ponižavanje Bošnjaka i Bosne i Hercegovine i dokle će biti tolerisan nastavak genocida prema žrtvama genocida.

“Jedanaesti juli je najteži dan za majke Srebrenice, a za sve preživjele žrtve genocida cijeli juli je mjesec užasa, bola i sjećanja. Dolazak vojske Srbije nije slučajan već namjeran čin provokacije i svi oni koji su prešutno dali saglasnost, moraju naučiti da i jabuka iz Srbije, još uvijek, ima gorak okus”, poručili su.

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare