Kome je u ovom trenutku stvarno bila potrebna linija Tel Aviv-Sarajevo?

Uspostavljena linija Tel Aviv-Sarajevo u vremenu kada se protiv Izraela sve više podižu optužbe za genocid, a UN donose rezolucije koje izraelska vlada, uz veliku podršku SAD-a potpuno ignorira.

Kome je u ovom trenutku bila potrebna linija Tel Aviv-Sarajevo u vremenu kada se protiv Izraela sve više podižu optužbe za genocid, a UN donose rezolucije koje izraelska vlada, uz veliku podršku SAD-a, ignorira a mala i nebitna Bosna i Hercegovina odlučuje otvoriti novu avio-liniju na relaciji Tel Aviv-Sarajevo.

Odluka o uspostavi ove avio-linije može se možda naivnima opravdati kao ekonomska perspektiva, no ekonomski razlozi u ovakvoj odluci sigurno ne igraju važnu ulogu. Stvarni odnosi trgovinske razmjene između Bosne i Hercegovine i Izraela jasno pokazuju veliku neravnotežu. Naime, podaci kažu da izvoz iz Bosne i Hercegovine u Izrael iznosio je 6,3 milijuna KM u 2022. godini, dok je uvoz iz Izraela iznosio 12,3 milijuna KM. To znači da je omjer izvoza i uvoza približno 1:2, što jasno ukazuje da Bosna i Hercegovina duplo više uvozi iz Izraela nego što izvozi u Izrael.

Turistički potencijal također nije mogao biti jedan od mogućih sramnih opravdanja za otvaranje ove linije. Turizam iz Izraela prema Bosni i Hercegovini takođe nije toliko dovoljno razvijen, to jest minimalan je da bi se smatrao nekim značajnim faktorom. Čak i ako bi turizam bio u porastu, postavlja se veoma opravdano pitanje da li bilo kakve ekonomske koristi mogu opravdati zanemarivanje genocida i ubijanje nevinih civila koji Izrael provodi nad palestinskim narodom.

Dok međunarodna zajednica nastoji izvršiti politički pritisak na Izrael zbog njegovih postupaka u Gazi, Bosna i Hercegovina odabire drugačiji i sraman pristup. Otvaranje avio-linije u ovakvom vremenskom kontekstu izazva u narodu veoma negativne reakcije, od podrške poslovnim interesima do osude zbog zanemarivanja ljudskih prava i ne regovanja na svirepa ubistva i urbicid u Palestini.

Kome je uistinu potrebna ova linija i kakvi su njeni stvarni ciljevi, nije nimalo teško analizirati. Ostaje da nagađamo da postoje dva moguća razloga. Jedan je da neko od onih koji su donijeli takvu odluku vidi u prvom planu lični interes, dok bi drugi mogao biti da vlasti Bosne i Hercegovine ostaju ravnodušne na podatke da je od 7. oktobra prošle godine U izraelskim napadima na Gazu ubijen 37.431 Palestinac

Bosna i Hercegovina koja je i sama, samo prije nekoliko godina bila žrtva genocida ne pokazuje nimalo odlučnosti i spremnosti da Genocid u Palestini osudi na pravi način a ne samo praznom pričom.

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare