Virtualni influenseri: Prilika za brendove ili bolesna strana tehnološkog napretka

Liam Nikuro i Lil Miquela poznati su influenseri koji zarađuju „brdo love“, ali….ne troše ništa od toga. Liam i Lil su virtualni influenseri kreirani za potrebe sve zahtjevnijih industrija i brendova odjeće i obuće, i predstavljaju pravu priliku popularnim brendovima iz dva razloga – mnogi od njih su jeftiniji od ‘živih’ influensera, i podložni su potpunoj kontroli.

Trend virtualnih influensera sve je češća pojava u Azijskim zemljama, a posebno u Kini i Japanu gdje je već sada prisutna prava utrka između virtualnih i ‘živih’ influensera za angažman i pažnju velikih kompanija.

Kako ne bi postali puka digitalna tvorevina, tvorci virtualnih influensera kreiraju svakodnevne sadržaje kakve kreiraju i poznati, živi influenseri, pa ćete tako influensericu Lil Miqueli vidjeti kako šeta, fotografiše se sa kućnim ljubimcima, fanovima, uživa na fotošopiranim fotografijama, a sve u cilju kako bi sadržaj njihovih instagram naloga izgledao što realnije kako bi prikupili što veći broj pratilaca.

Na pritužbe da se ne radi o ‘pravim osobama’, jedan od kreatora virtualnih influensera, Nevill Spencer kaže: „U takvim situacijama uvijek ističem kako niko na svijetu ne vjeruje da je istina bilo šta što Kim Kardašian govori. Moja dvanaestogodišnja nećakinja zna da je sve to laž, da je sve namješteno, da su plaćene da lažu i glume, ali to je ne zaustavlja u namjeri da izgleda i bude kao Kim Kardašian.“

Brendovi za sada reaguju pozitivno i sa oduševljenjem prihvataju ideju digitalizacije influensera. „Puma“ već neko vrijeme angažuje jednog od virtualnih influensera, influensericu „Mayu“, za predstavljanje svojih novih brendova. Kreatori digitalnih influensera često ističu kako oni nisu namijenjeni da budu zamjena za prave ljude, već više kao „sredstvo“ promocije za kompanije, sredstvo koje će vremenom kreirati emocionalnu povezanost između brendova i kupaca.

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare