Mate Rimac – čovjek koji je pokazao da se MOŽE

Malo ko u posljednje vrijeme nije čuo za mladog inovatora, poduzetnika, „čuda“, kako ga još često nazivaju – Mate Rimca. Uvijek je lijepo čuti da je neko iz nama bliskog okruženja, na pošten način stekao slavu, poslovni uspjeh i finansijsku stabilnost budući da smo, nažalost, još uvijek okovani lancima  ekstremnog nacionalizma, šovinizma, a što opet u masi ljudi proizvodi neizlječiv pesimizam, i sumnju da bilo ko na ovim prostorima može uspjeti ako nije član ove ili one partije, ili ako nije na nepošten način stekao to što sada ima.

Mate Rimac, porijeklom iz Livna, razbija sve te predrasude, i svojim ličnim primjerom pokazao je kako se od male kućne garaže, bez obaveze da budeš superodlikaš, ili zlatni student, da mašeš zastavom svoje stranke ili skandiraš ime njenog predsjednika,  može kreirati svjetski poznat brend, otvoriti kompanija koja će uposliti nekoliko stotina vrhunskih stručnjaka, kupiti Bugatti, i pobijediti Teslu Elona Muska u utrci na 400 metara.

Danas je „Rimac grupa“ multimilionsko ostvarenje Mate Rimca podijeljeno na dvije grupe – Bugatti Rimac i Rimac Technology.

Život Mate Rimca nije bio popločan enormnim bogatstvom roditelja koji su tako udarili temelje svjetskog uspjeha za svog mezimca – ne, Rimac je odrastao u radničkoj porodici. Njegov otac godinama je radio kao građevinski radnik u Frankfurtu, dok je jegova majka Zdenka bila čistačica u hotelima. Početkom ovog stoljeća, otac Ivan pokreće građevinsku firmu „RIMC“ gradeći  velike tržne centre, a firma je brzo došla do prihoda većeg od 40 miliona eura. Rimac je od malih nogu pokazivao veliku ljubav prema autima što je i glavni razlog zašto upisuje smjer tehničar za mehatroniku u okviru koje je imao priliku učiti o računarstvu, strojarstvu i elektrotehnici. Nije bio superodlikaš, ali njegova opsesija autima donijela mu je niz nagrada na školskim takmičenjima kako u zemlji, na domaćim prvenstvima, tako i na svjetskim.

Ima nešto u tim garažama….u posljednjih nekoliko desetljeća velike kompanije i izumi koji su mijenjali svijet nastajali su u garažama. Sjetimo se samo Stiva Džobsa (Steve Jobs), osnivača Apple-a, koji je skupa sa Stivom Vozniakom (Stewe Wozniack) sklopio prvi prototip osobnog kompjutera u garaži. Leri Pejdž (Larry Page) i Sergej Brin „Google“ su kreirali u garaži. Jeff Bezos je u svojoj garaži 1994. godine udario temelje „Amazonu“. Mate Rimac 2009. godine u garaži pokreće kompaniju, u kojoj je tada bio jedini uposlenik. Ostalo je, kako kažu, historija.

Često ističe da mu je uzor i vodilja lik i djelo Nikole Tesle, a upravo njegov prvi patentirani izum „iGlove“ 2006. godine osvojio je nagradu „Zlatno Teslino jaje“. Pored automobila, Rimac proizvodi i sve dijelove za njegov, sada već svjetski brend bicikala „Greyp“ koji nisu baš za svačiji džep, ali je kvalitet bicikla prevazišao sva očekivanja.

Mogao bi se ovaj tekst nazvati nekom skraćenom biografijom, neko će reći i „šturi“ ili „vrlo skroman“ prikaz života, rada i djela „hrvatskog čuda“, ali naš cilj bio je drugačiji – pokazati da se može. „Može se“, to bi trebalo postaviti kao natpis na svim bilboardima širom naše domovine, MOŽE SE i bez stranke, MOŽE SE u vlastitoj domovini, MOŽE SE na pošten način, MOŽE SE krenuti od nule…MOŽE SE – pitajte Matu Rimca.

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare