Nova poskupljenja, najveći skok cijena ulja

Zabilježen je najveći skok cijena ulja, a iz Udruženja potrošača BiH ističu da su povećane i cijene mesa, brašna i mlinsko-pekarskih proizvoda.

Cijene osnovnih životnih namirnica, kao i ostale robe, i dalje rastu. U posljednje vrijeme najveći skok je zabilježen kod ulja, i to za 50 posto, a sve se to odražava na obične građane, najviše na penzionere.

– Iz Udruženja za zaštitu potrošača BiH kažu da je i ranije bilo poskupljenja životnih namirnica od jednog do pet feninga, međutim, povećanje cijena od 20, 30 posto, čak i više, zabrinjavajuće je. Muamer Aleta, direktor Amko komerca, kaže da na maloprodajne cijene ne mogu utjecati, jer je kod njih marža uvijek ista.

– Svjedoci smo da je u svijetu sve poskupjelo od transporta, dostave, umanjenog rada i to se otprilike odražava i na trgovinu, kao i na sve drugo, od hrane pa nadalje. Što se tiče nekih poskupljenja, ulje je dosta išlo nekontrolisano, a nikad se nije desilo da tako naglo poskupi, kaže Aleta.

Marin Bago iz Udruženje za zaštitu potrošača Futura Mostar navodi da je povećanje cijena posljedica dugogodišnjeg nerada institucija, ali i trenutne situacije u svijetu.

– Ko nam je kriv ako uvozimo 80 posto hrane koju pojedemo i to ne kontroliramo. Teško da možemo nekoga optužiti, jer ako se vi ne bavite proizvodnjom hrane, ako ne možete prehraniti svoje stanovništvo, vi ste u politici promašaj. Potrošačka košarica u Mostaru je oko 2.100 KM, kaže Bago.

Predsjednica Udruženja potrošača Klub potrošača TK-a Gordana Bulić kaže da je situacija gora nego prošle godine kada je krenula korona.

Poskupjeli su jestivo ulje od suncokreta, soje, pileće i juneće meso, kao i određeni procenti brašna i mlinsko-pekarskih proizvoda. Nismo očekivali ovo povećanje, jer te sirovine od kojih se proizvodi brašno, ulje, šećer, u ovoj sezoni trebale bi biti najjeftinije i da se na berzi prodaju što prije, da bi se pripremili silosi i skladišta za narednu žetvu. Međutim, očito su oni koji time raspolažu to svrstali u kategoriju strateških roba i, nažalost, nije došlo do pada cijena. Nadamo se da će se u nekom narednom periodu vratiti u jedan normalan konkurentski nivo, kaže Bulić i smatra da se povećanje cijena moglo spriječiti intervencijama iz robnih rezervi.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić pojašnjava da je cjelokupna ekonomska kriza vještački pokrenuta nastala prekidom kompletnog lanca na globalnom nivou.

– Imate tržišta poput Azije, gdje su drastično povećane cijene troškova, materijala i transporta i to je dovelo do rasta, pritiska na povećanja cijena u samoj EU, to se odrazilo na troškove osnovnih životnih namirnica. Čudna je situacija gdje su životne namirnice poskupjele, a na indeksu potrošačkih cijena se to ne vidi, jer u njemu imate više od 600 različitih proizvoda. U narednom periodu može doći i do rasta kamata, to je jedna od mjera za kojom će vlade mnogih zemalja posegnuti da ne bi došlo do prevelikog rasta cijena i inflacije, upozorava Hadžić.

Statističke podatke o kretanju cijena osnovnih životnih namirnica na mjesečnom nivou prikuplja Federalni zavod za statistiku Ministarstva trgovine BiH i objavljuje na svojoj službenoj web stranici.

Potrošačke cijene u maju ove godine u prosjeku su pale za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su cijene u aprilu porasle za 0,2 posto u odnosu na mart, kada je također bio porast za 0,8 posto, piše Oslobodjenje.ba.

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare