Ovo je muslimanska porodica koja je ubijena u Kanadi

Najmanje četiri osobe su poginule, a jedna je teško povrijeđena kada se vozač minibusa namjerno zabio u pješake na trotoaru u gradu Londonu, u kanadskoj provinciji Ontario. Stradali su članove iste, muslimanske porodice.

Glasnogovornica londonske policije Sandasha Bough rekla je da se 20-godišnji vozač u nedjelju navečer minibusom zabio u ljude koji su šetali trotoarom na sjeverozapadu Londona.

Bough je navela da su tri odrasle osobe i tinejdžer umrli na mjestu incidenta, a jedno dijete je s ozbiljnim povredama prebačeno u bolnicu.

– Vjerujemo da su žrtve bile meta u ovom napadu zbog svog islamskog uvjerenja – izjavio je šef londonske policije Steve Williams.

Istaknuvši da smatraju da je napad bio namjerni čin, Williams je smrt četiri člana iste porodice opisao kao “strašan gubitak” i pozvao građane koji imaju informacije o napadu da pozovu zvaničnike.

– Imamo dokaza da je djelovao sa predumišljajem i planirano, motivisan mržnjom. Vjerujemo da su žrtve bile ciljane zato što su mislimani – rekao je i Paul Waight, policijski istražitelj.

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da je “zgrožen” onim što je opisao kao “čin mržnje” i rekao da su njegove misli sa žrtvama, uključujući i dječaka koji je preživio.

– Muslimanska zajednico u Londonu i muslimani širom zemlje znajte da smo uz vas. Islamofobiji nije mjesto ni u jednoj od naših zajednica. Ova je mržnja podmukla i prezrena – i mora prestati – napisao je Trudeau na Twitteru.

Sličan incident desio se u Torontu u aprilu 2018. godine, kada je deset osoba poginulo, a 15 povrijeđeno nakon što je kombi uletio u pješačku zonu u tom kanadskom gradu.

Policija je naknadno saopćila da je uhapšeni osumnjičenik Alek Minassian, 25-godišnjak porijeklom iz Armenije, te da je izveo “teroristički napad vozilom” , ​zabilježen kao “najsmrtonosniji napad vozilom u kanadskoj historiji”.

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare