Šta pišu regionalni mediji uoči presude Ratku Mladiću

Nakon 26 godina od podizanja optužnice, Ratko Mladić danas će se suočiti sa konačnom presudom.

Međunarodni sud za ratne zločine u ratovima u bivšoj Jugoslaviji podigao je optužnicu protiv Ratka Mladića 24. jula 1995. Nakon skoro 16 godina skrivanja pred sudom se prvi put pojavio u jula 2011. godine. U sudnici Haškog tribunala Ratku Mladiću je 22. novembra 2017. izrečena presuda za najteže ratne zločine počinjene u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Nakon izricanja presude žalbu su uložili i odbrana i tužioci, a donošenje konačne presude zakazano je za danas, 8. juni 2021.

U očekivanju današnje presude Ratku Mladiću pojedini regionalni mediji objavljuju ultranacionalističke tekstove uz senzacionalističke naslove, ali ima ih i objektivnih.

Srbijanski Blic je objavio tekst: “Jedino pitanje pred presudu Mladiću: Da li će odgovarati i za genocid na zapadu Bosne?

– Tužilaštvo je u žalbi naglašavalo da je dokazalo Mladićevu krivicu u svim tačkama optužnice, uključujući i onu, jedanaestu, da je kriv za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u pomenutih šest opština BiH, za šta ga je prvostepeno vijeće oslobodilo krivice. U konačnoj presudi, zalažu se tužioci, treba da bude upisana Mladićeva krivica i za ovaj genocid, a ne samo za Srebrenicu – piše Blic.

Kurir je podsjetio čitaoce kako je uhapšen Mladić, sa detaljima koje javnost možda nije znala.

– Neki su vjerovali da se Mladić sam predao, tj. da su ga “predali”! Po njihovom mišljenju, imajući u vidu da je u posljednjih nekoliko sedmica preživio čak dva srčana infarkta i da je bez ikakve ljekarske pomoći, Ratko Mladić je imao samo dvije mogućnosti: smrt ili Hag – piše Kurir.

Srbijanski portal Alo objavio je članak pod naslovom: INCIDENT U HAGU: Muslimani se okupili ispred zgrade suda uoči izricanja presude Ratku Mladiću!

– Okupilo se desetak članova muslimanskih udruženja, koji su istakli ratne zastave tzv. Armije BiH na ogradi oko improvizovanog press centra – piše Alo.

Inače, javnosti je poznato da su članice Udruženja Pokret majke enklava Serebrenica Žepa otputovale u Hag, ali definitivno je dezavuisanje javnosti pisati “muslimanka udruženja” i tzv. (takozvana) Armija BiH, jer to nije tako!

Zagrebački Index je napisao da je Ratko Mladić – svoj cilj davno ostvario.

– Bit će zapamćen kao jedan od najgorih ratnih zločinaca i krvoloka 20. stoljeća, kao general koji je na kraju 20. stoljeća proveo operaciju genocida u Evropi. Historija pamti zločince, Mladić se u tom smislu ne treba brinuti da će biti zaboravljen. Još bolje po njega, odgojene su cijele nove generacije koje ga smatraju herojem, velikim borcem i martirom za srpsku stvar, oni također vrijedno pronose njegovu slavu i čine mu ime vitalnim, ako tijelo već odavno nije – piše, između ostalog, Index.

Priču o balkanskom krvniku napisao je i portal 24sata.

Kolege iz Hrvatske su putovale “uskim krivudavim putem iz Kalinovika” koji vodi prema selu Božinovići.

– Tu, podno planine Treskavice u centralnoj Bosni i Hercegovini, prije 78. godina rođen Ratko Mladić… – piše 24sata.

Najposjećeniji informativni slovenački portal 24ur napisao je da je “Mladić posljednji put na ročištu: U Hagu će mu se izreći pravomoćna presuda”.

– General može umrijeti u zatvoru, ali njegovo djelo živi – piše slovenačko Delo.

Crnogorski portal Vijesti prenio je intervju Sergea Brammertza koji je dao Süddeutsche Zeitungu u kojem je opisivao detalje sa suđenja.

– Suočili smo ga sa 167 svjedoka – to su bili hrabri ljudi – rekao je Brammertz.

On je u razgovoru za minhenski Süddeutsche Zeitung, pišu dalje Vijesti, opisivao opsadu Sarajeva i granatiranje grada kojim je komandovao Mladić.

Isti intervju je prenio i beogradski B92.

– Jedna svjedokinja je pred Sudom ispričala kako je bila pogođena prilikom kupovine. Metak je prošao kroz njen kuk i ubio malo dijete koje je vodila za ruku. Za te roditelje kao i za mnoge druge, to nije bio kraj – rekao je Brametz.

Na pitanje smatra li da je Mladić to radio iz ubjeđenja ili je bio sadista koji je dobio svoju priliku, glavni tužilac je ukazao na momenat kada je glavni zapovjednik Vojske RS-a dijelio slatkiše djeci u Srebrenici.

– Muslimanima je govorio da predaju oružje i da im se ništa neće desiti, da bi nedugo nakon toga naredio njihova smaknuća.

“Na sebe gledao kao na oficira koji ispunjava naređenja”

Brammertz je dodao da Mladić na sebe gleda kao na “oficira koji ispunjava naređenja” i da je za njega važilo pravilo „cilj opravdava sredstvo”.

– On je porodice žrtava gledao podrugljivo, preteći im gestovima i mimikom. Suočili smo ga sa 167 svjedoka – to su bili hrabri ljudi. Nikada nije pokazao kajanje ili barem razumijevanje za njih”.

Tužilac navodi da su se tokom suđenja mnogi počinioci pa i Mladić “sujetno uzdizali” iznad drugih. Brammertz smatra da je jedan od razloga za velike probleme u bivšoj Jugoslaviji to što mnogi nacionalistički političari nakon svakog ovakvog izricanja presude govore: “To je presuda protiv svih nas”.

Bramertz je rekao da “mora doći do strože reakcije međunarodne zajednice“ na negiranje genocida u Srebrenici, što je ovih dana ponovo učinio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Smatram to apsolutno neprihvatljivim. To je otvoreno falsifikovanje historije – rekao je Brammertz.

Ukazao je da se historijski revizionizam s godinama ne smanjuje. “On postaje sve bestidniji, ako mu se odlučno ne suprotstavi”.

Na pitanje novinara da li mržnja ponovo raste, Bramertz navodi kako se manipuliše i novim generacijama. Navodi primjer RS-a u kojoj je osnovana nova Ekspertska komisija koja na osnovu “falsifikovanih naučnih saznanja etablira iskrivljenu sliku ratova na Balkanu”.

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare