U danu izricanja presude zločincu: Politika je odgojila gore od onih koji su sada po zatvorima

U danu izricanja prvostepene presude zločincu Ratku Mladiću, 22. novembra 2017. godine, s desne strane ulaza u geleriju sudnice broj 1 u Haškom Tribunalu sjedile su majke Srebrenice i predstavnici udruženja koje okupljaju porodice žrtava Mladićevih zločina.

S lijeve strane, na galeriji, razdvojene praznim prostorom od nekih pola metra širine, sjedila je Mladićeva supruga Danica i sin Darko, nekoliko njegovih prijatelja među kojima i čuvena falsifikatorica historije, Mladićeva biografkinja Ljiljana Bulatović.

Atmosfera je bila dosta  naelektrisana, posebno kada je krvnik uveden u sudnicu i kada se, nakon što se pomolio Bogu, okrenuo prema galeriji, smijehom šaljući poljupce svojoj supruzi i njenom društvu.

Nije ustao prilikom ulaska sudija u sudnicu, u vrijeme čitanja presude tražio je da ide u toalet, prigovarao, psovao sudijama mater govoreći im da lažu itd.

Naravno, njegov performanst nije polučio rezultat, osuđen je za genocid i sve druge ratne zločine koji su počinjeni pod njegovom komandom i izrečena mu je doživotna kazna zatvora.

Porodicu su mu, sudski policajci, izveli na sporedna vrata, dok su članovi porodica žrtava uz aplauz sudijama, napustile zgradu suda kroz zvanični izlaz.

Podsjećanje na izricanje prvostepene presude zločincu Mladiću četiri godine kasnije, potvrdilo je tadašnju izjavu , rahmetli Hatidže Mehmedović kojoj je, dok je slušala obrazloženje presude pozlilo i koja u presudi nije vidjela „osnov pravde“ za zločine  koji su tokom agresije počinjeni pod kontrolom Ratka Mladića.

– Zadovoljna sam visinom kazne, ali njegova kazna, bojim se, neće ništa promjeniti u svijesti onih koji su činili ratne zločine, a koji slobodno hodaju po svijetu. Pogledajte danas u RS – slave ga kao heroja. Sve dok tako rade, a rade to jer ih njihove političke vođe na to potiču, neće biti niti mira, niti pomirenja u BiH.

Očekivala sam da će Mladić izvesti neku predstavu i nisam se prevarila. Nije se mogao suočiti sa kaznom, sa rešetkama koje ga čekaju i onda je počeo da viče, da vrijeđa sudije.

To je u suštini kukavica.

Također, velika nepravda i ovog i svih ostalih suđenja je što je Srbija ostala nekažnjena za zločine koje su činili u BiH. Pa Mladić je bio njihov vojnik, oni su ga unapređivali,  davali mu platu“, zabilježili smo tada riječi rahmetli Hatidže Mehmedović.

Tadašnje proročanske riječi rahmetli Hatidže, obistinile su se bezbroj puta u posljednje četiri godine, pa i sinoć kada su obožavatelji Mladićevih zločina i politike koju je slijedio, u Bratuncu, na Trgu Miloša Obilića, prikazali film o „herojskim djelima“ svog komandanta-zločinca, nakon čega je, uz četničke pjesme i ratnu ikonografiju, uslijedilo njihovo divljanje po gradu, okolnim selima…

Jedni su, saznajemo, stigli i do Konjević Polja čije su provokacije i prijetnje uznemirile mnoge mještane

Nastranu organizator veličanja zločina i zločinaca, koga personificira izvjesna „Istočna alternativa“ i njen predsjednik,Vojin Pavlović, ali to što se sinoć događalo u Bratuncu, ustvari je slika stanja u RS, ne samo pred izricanje današnje drugostepene presude Mladiću, već uopće među većinom građanima ovog entiteta.

U svrhu negiranja ratnih zločina koje je počinila vVojska i policija RS, takvo stanje, javno podgrijava aktuelna politika i političari koji čine sve da genocidni obraz svojih nekadašnjih vođa operu negiranjem zločina koje su počinili.

Među sinošnjim učesnicima veličanja zločinca Mladića, uglavnom, našli su se sinovi i unuci mnogih nekaženjenih učesnika u zločinu genocida iz 1995. godine, što potvrđuju sve češće izjave, ne samo preživjelih žrtava zločina u Srebrenici, već i mnogih mještana srpske nacionalnosti da je „politika odgojila gore od onih koji su sada po zatvorima“, piše politicki.ba.

Neka je rahmet majci Hatidži Mehmedović, ali njeni stavovi i razmišljanja od prije četiri godine kao i mnogo godina unazad i sinoć su se se, nažalost, potvrdili tačnim.

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare