Hrvatska i Srbija se ponašaju prema BiH kao prema svojoj koloniji

Da li će se Bosna i Hercegovina kretati prema putu reformi ili ka još većoj unutrašnjoj destabilizaciji te kako bi na to mogli utjecati međunarodni akteri ali i susjedne zemlje pitanja su na koja su pokušali odgovoriti profesori, novinari te bivše diplomate iz regije.

Oni su se na konferenciji u organizaciji Centra za spoljnu politiku iz Beograda uz podršku Hanns Seidel fondacije, složili da je geopolitička situacija danas bitno drugačija nego kada je nastao Dejtonski sporazum, odnosno ustav BiH, prenosi Aljazeera Balkans.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada i jedan od pokretača Igmanske inicijative, ističe da je Dejtonski sporazum pri stvaranju imao jednu grešku a to je da je vlast svugdje osim u centru države, što je čini nefunkcionalnom.

Istovremeno, dodaje, Srbija i Hrvatska se ponašaju prema BiH kao prema svojoj koloniji – Srbija kroz svojatanje RS-a, a Hrvatska kroz zalaganje za promjenu Izbornog zakona gdje uvodi na mala vrata mogućnost stvaranja trećeg entiteta.

– I tu se pojavio postojeći-nepostojeći non-paper Janeza Janše, i nakon tog papira koji ne postoji se desilo da su akteri iz susedstva pokazali svoje pravo lice, jasnije nego ikada. Vulin je rekao ako drugi mogu da stvaraju svoje nacionalne države, zašto to Srbiji nije dozvoljeno da zaokruži ‘srpski svet’ kroz državnu strukturu. Time je debelo narušio odnos suseda. Posle je rekao da je govorio u svoje ime, ali to je poznata igra koja se dugo igra, koja je loša za region, igra dobrog i lošeg policajca – Vulin nešto izjavi što ima veliki otpor u regionu i međunarodnoj zajednici, a Vučić to pegla i kaže da nije stav države”, smatra Popov.

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare