1. maj u Sarajevu obilježili protesti

Za razliku od brojnih drugih bh. gradova, 1. maj u Sarajevu je obilježilo nekoliko protesta nezadovoljnih radnika.

Prvo se jutros nekoliko stotina rudara okupilo na protestima na željezničkoj stanici u Sarajevu kako bi zahtijevali svoja prava, te se mirnom protestnom šetnjom uputili prema zgradi Vlade FBiH. Nakon obraćanja Sinana Husića u kojem je pročitao zahtjeve rudara i poslao poruke vlastima, rudari se otpjevali “Šehidski rastanak” za kraj te se vratili nazad na stanicu, odakle su autobusima otišli nazad kućama.

“Uzeli ste iz rudnika puno više nego što potražujete!”, “Rudari to znaju, država se ne glumi. Za državu se bori, živi i umire!”, “Ako bude trebalo, svi naši “vozovi” dolaze do vas!”, bile su tek neke od poruka.

Nedugo poslije predstavnici Sindikata metalaca Federacije BiH i stotinjak radnika metalske industrije okupili su se prvo na Trgu Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, nakon čega su se uputili prema zgradu Vlade FBiH.

Okupljanje je održane s ciljem da iskažu nezadovoljstvo radom Vlade FBiH, Zavoda za javno zdravstvo te Udruženja poslodavaca FBiH.

I Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH za Međunarodni praznik rada održali su danas proteste u Sarajevu.

Okupili su se na Željezničkoj stanici, nakon čega su krenuli na vožnju kroz Sarajevo, zaustavljali su se ispred tržnih centara.

Stanje u ovom sektoru zahtijeva hitnu reakciju, poručili su organizatori koji su se okupili u Velikom parku.

Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, kazala je da 1. maj i najbolji datum za proteste i bunt, jer trgovci skoro uvijek rade na taj dan.

“Danas nema djevojčica koje žele biti trgovkinje kad porastu. Nalazimo se na mjestu koje je simbol naše prekinute i oduzete mladosti. Ovo mjesto je simbol u kakvom se nalaze trgovci. Želim upitati one koji mogu, ako žele, kad ćemo imati priliku da radimo kao ljudi, a ne robovi? Naša borba traje 365 dana u godini”, kazala je Beširović.

Nema poruka za prikaz