Novinar koji je objavio non paper: Orban je ključni igrač, Janša ima ulogu da mu pomogne

Primož Cirman, novinar koji je objavio sada već famozni “non paper” kazao je u razgovoru za Hayat da taj dokument postoji.

Podsjećamo, radi se o dokumentu u kojem se govori o eventualnim promjenama granica na Zapadnom Balkanu.

On je istaknuo da se ne zna ko ga je pisao, te gdje se pisao.

– Iz slovenske strane niko ne poriče da postji, svi samo govore da ga nisu vidjeli. Isto je govorio i Aleksandar Vučić, te danas Andrej Plenković. Dakle, ponavlja, “non paper” postoji, objavili smo to, ne znamo ko ga je pisao i gdje je nastao. Da li je to u Budimpešti, Beogradu, Moskvi, ne zna se i nikada se neće saznati. Naš izvor nam govori da vrlo vjerovatno nije nastao u Sloveniji – kazao je Cirman.

Pojašnjava da je Slovenija pomogla samo distribuirati “non paper”, ali i naglašava da to nije uradilo ministarstvo vanjskih poslova, već vjerovatno samo kabinet premijera Janeza Janše.

– Ovdje se svi pitaju kakav je interes Slovenije da se involvira u sve ovo. Ustvari vrlo vjerovatno je da je ovo dio šire priče. Znate da su Janez Janša i Viktor Orban politički vrlo bliski i da je interes Orbana za destabilizaciju Balkana već poznat. Znamo uostalom svi kakva je uloga Mađarske bila u Sjevernoj Makedoniji, a znamo kakvi su odnosi Orbana sa Vučićem, ali i sa Moskvom. Vrlo vjerovatno je da je Orban ključni igrač, a Janša ima ulogu da mu tu pripomogne – dodaje Cirman.

Na kraju dodaje da sve ovo ima za cilj stvaranje neke nove koalicije unutar EU, stvarane oko Viktora Orbana.

– Ta cilj se svodi kako ojačati politički i diplomatski utjecaj Orbana u EU, ali i pojačati njegovu moć. Nije samo priča “non papera” i regiona, već je priča cijela Evropska unija – zaključuje u razgovoru za Hayat Cirman.

Nema poruka za prikaz