Sarajevo: Lokalne zajednice Zapadnog Balkana unapređuju ekonomske, turističke i ostale potencijale

U Sarajevu je danas počela poslovna konferencija “Investment Summit Municipalities” – Sajam lokalnih zajednica Zapadnog Balkana, kojoj je cilj unaprijediti ekonomske, turističke i ostale potencijale lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini i regionu, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji, na kojoj učestvuju predstavnici više od 30 lokalnih zajednica, predstavljeni su brojni projekti i investicijski fondovi koji se tiču regionalne saradnje.

“Cilj je povezati lokalne zajednice sa zainteresovanim investitorima kojima ćemo prezentovati projekte raznih fondova kao što su katarski, saudijski, zatim finansijske institucije s kojima imamo veze, Svjetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj i drugi fondovi”, izjavio je predsjednik Drvnog klastera Namještaj i drvo Dinko Mujkić, jedan od organizatora konferencije.

Iz Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTK BiH), koji su suorganizatori konferencije, poručili su kako aktivno rade na uvezivanju, kako turističkih tako i poslovnih i drugih potencijala regiona.

“Cilj je da uspostavimo i razmijenimo iskustva, dobru praksu ali i da određene projekte možemo kandidirati i prezentirati našim partnerima u inozemstvu. Vanjskotrgovinska komora ima izuzetno dobre poslovne veze u svijetu tako da mislim da će biti od koristi i ovom projektu”, naglasio je Ahmet Egrlić, predsjednik VTK-a BiH.

Predstavnik Privredne komore FBiH, direktor sektora za industriju Almin Mališević, izjavio je da je manifestacija važan događaj koji dolazi u vrijeme nadolazećih investicija koje se očekuju u narednom periodu.

“S partnerima, partnerskim komorama, ambasadama i drugim organizacijama koje rade u BiH imamo informacije da prostor Zapadnog Balkana postaje jako interesantan za privlačenje novih investicija. Znamo da svako putovanje kreće prvim korakom, prvi korak je svakako lokalna zajednica. Danas je prilika da pošaljemo poruku svima onima koji rade u lancu suporta investitora da unaprijede i ubrzaju svoje procedure kako bi investicije što lakše došle i kako bi se odluke o investicijama donijele na što lakši način”, poručio je Mališević.

Nema poruka za prikaz