Dodik: BiH treba da krene naprijed bez visokog predstavnika

Bosna i Hercegovina pa i Republika Srpska treba da krenu naprijed bez visokog predstavnika, rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a sazvane na njegov zahtjev o djelovanju visokih predstavnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Poslanici u Narodnoj skupštini RS na posebnoj sjednici razmatraju jednu tačku dnevnog reda “Ocjena rada visokog predstavnika, primjena Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika”.

“Mi smo spremni na dijalog”, naglasio je Dodik navodeći da je BiH potreban dijalog i dogovor i dodajući da se u BiH 26 godina nakon rata živi pod protektoratom.

Dodik je naglasio da RS ne želi novog visokog predstavnika i istakao je da je sa svojim timom pripremio zaključke za današnju sjednicu. Naveo je da je značajno da se Narodna skupština RS-a upozna o svim aspektima i posljedicama produžavanja mandata visokih predstavnika i zauzme stav o ovom važnom pitanju. Dodao je da stavovi ne bi trebalo da budu u vezi s personalnim rješenjem već isključivo za opstanak visokog predstavnika po Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma.

Dodik je istakao da visoki predstavnik u BiH mora da bude izabran u skladu s ovim aneksom što nije rađeno ni u prošlosti osim pri imenovanju prvog visokog predstavnika jer je predviđeno da je za imenovanje potrebna saglasnost strana potpisnica. Istakao je da ne postoji dokument koji daje nadležnost bilo kome osim stranama-potpisnicama da traže, odnosno nominuju kandidate, a naročito ne Upravnom odboru Savjeta za implementaciju mira (PIC), koji nije kategorija iz Dejtonskog sporazuma.

Naglasio je da PIC nije mogao imenovati, a pogotovo ne davati ovlaštenja visokim predstavnicima.

Dodik je između ostalog kritikovao je bonska ovlaštenja te govorio o pravu građana na opredjeljenje kao i potrebi da Narodna skupština RS-a traži da se ukine međunarodna misija Altea u BiH.

“Da bi se kvalifikovala za članstvo u Evropskoj uniji, BiH mora postati zemlja koja može da upravlja sama sobom, čiji se suverenitet u potpunosti poštuje. Ovo neće biti moguće sve dok visoki predstavnik bude prisutan u BiH i dok bude prisvajao ovlašćenje da putem odluka nameće zakone, mijenja ustav i kažnjava kako mu se prohtije, uz potpuno prenebregavanje dejtonskog ustavnog sistema i međunarodnog prava. Ako BiH želi da postane država sa punim suverenitetom i članica Evropske unije, prisustvo visokog predstavnika u BiH mora se okončati. Uzevši u obzir sve navedeno, kao i značajan doprinos visokih predstavnika produbljivanju nerazumijevanja i netrpeljivosti između konstitutivnih naroda kao nosilaca suvereniteta BiH, krajnje je vrijeme da, umjesto novog pokušaja bespravnog i nezakonitog imenovanja novog visokog predstavnika, Kancelarija visokog predstavnika bude zatvorena”, navodi se u zaključku Informacije koja se danas nalazi pred poslanicima u Narodnoj skupštini RS-a.

Nema poruka za prikaz