Hoće li Bajević ostati upisan kao najgori selektor u historiji Zmajeva

Imenovanjem Dušana Bajevića za selektora reprezentacije BiH krajem prošle godine mnogi su smatrali kao spas za Zmajeve nakon fijaska u kvalifikacijama za Euro, a vjerovatno ni sam Princ s Neretve nije mogao pretpostaviti da će nakon samo godinu vjerovatno biti najgori selektor u historiji prema ostvarenim rezultatima.Bajević je na užarenu klubu BiH sjeo nakon izuzetno loših partija izabranika Roberta Prosinečkog, ali i s realnim šansama za plasman na Euro budući da je BiH imala šansu preko baraža zaigrati na kontinentalnom prvenstvu na kojem će igrati sve ozbiljne reprezentacije Evrope.

Početni optimizam

“Želim se zahvaliti svima na ukazanom povjerenju. Presudila je moja velika želja da pomognem reprezentaciji u ovom važnom trenutku kad trebamo dostići važan cilj, a to je plasman na Euro. Vjerujem da svojim znanjem i iskustvom mogu doprinijeti ostvarenju tog cilja. Sada moramo mobilisati sve snage kojim raspolažemo kako bismo ostvarili ono što želimo. U baražu ćemo računati na sve igrače koji mogu pomoći ovoj reprezentaciji. Smatram da vrijeme koje imamo pred nama moramo iskoristiti na pravi način i moramo doći do onoga što želimo kako bismo bili spremni za utakmice”, rekao je Bajević prilikom preuzimanja tima.

Međutim, na svoj debi se morao načekati budući da je pandemija koronavirusa dva puta odgodila baraž, ali i samo Evropsko prvenstvo za 2021. godinu. Budući da je dogovor Nogometnog saveza BiH s Bajevićem bio postignut do kraja eventualnog plasmana na Evropsko prvenstvo došlo je do zbunjujuće situacije jer je sada prvo na rasporedu bila naredna sezona takmičenja u Ligi nacija.

Čelnici Saveza na čelu s Elvedinom Begićem, koji također moraju preuzeti krivicu za niz loših odluka s kojima je srozan ugled reprezentacije, odlučili su da Bajević vodi ekipu i u Ligi nacija te kasnije u odgođenom baražu pa je Princ s Neretve debitovao 4. septembra na gostovanju u Italiji. U odličnoj partiji uspjeli smo otkinuti bod velikom protivniku i optimizam se proširio u našim redovima.

Međutim, samo tri dana kasnije uslijedilo je prvo prizemljenje jer je oslabljena Poljska bez prve zvijezde Roberta Lewandowskog pobijedila BiH 2:1 u Zenici.

I dalje su sve misli javnosti bile usmjerene ka polufinalu baraža protiv Sjeverne Irske koje je bilo na rasporedu u oktobru. Lošom taktikom i vođenjem utakmice te na kraju i uz dosta nesreće BiH se oprostila od Eura nakon lošijeg izvođenja penala na Grbavici.

Fijasko s Iranom

Podrška Zmajevima i Bajeviću u tom trenutku je naglo splasnula i praktično su im svi okrenuli leđa. U oktobru je BiH odigrala još dvije utakmice u Ligi nacija u kojima smo remizirali s favorizovanom Nizozemskom 0:0 te smo izgubili u Poljskoj 3:0.

Bajević se prvoj pobjedi nadao u četvrtak u naknadno dogovorenoj prijateljskoj utakmici protiv Irana. Pobjeda u tom meču bila nam je potrebna i zbog pozicije na FIFA-inoj listi kako ne bi ispali u četvrti šešir prilikom žrijeba kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Ipak, Zmajevi su još jednom razočarali javnost. U blijedoj igri, bez ispaljenog metka poraženi su sa 2:0. Bajević tako ni u šestoj utakmici nije ostvario pobjedu, a teško će do nje doći i u preostale dvije u kojima BiH u posljednja dva kola Lige nacija igra protiv Nizozemske u Amsterdamu i Italije na Grbavici.

Bajević već sada ima najgori omjer ostvarenih bodova (rezultata) u odnosu na broj odigranih utakmica, a jedini selektor koji prethodno nije ostvario niti jednu pobjedu u mandatu je Meho Kodro. Ipak, Kodro je u daleko gore vrijeme za bh. nogomet vodio selekciju tek u dva susreta pa se čini kako je Bajevićev neuspjeh daleko veći ukoliko ne uspije savladati jednog od naredna dva izuzetno moćna protivnika.

Utakmice u kojima je Bajević bio selektor:

Italija – BiH 1:1
BiH – Poljska 1:2
BiH – Sjeverna Irska 1:1 (4:5 nakon penala)
BiH – Nizozemska 0:0
Poljska – BiH 3:0
BiH – Iran 0:2

Klix.ba

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare