Erdogan na programu “Dah za budućnost“: Turska je prva u Evropi, četvrta u svijetu u oblasti pošumljavanja

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan prisustvovao je programu “Dah za budućnost, dah za svijet“ i tom prilikom kazao da je Turska lider Evrope i četvrta zemlja u svijetu u pošumljavanju, javlja Anadolu Agency (AA).

Ističući kako Turska odlučnim koracima nastavlja graditi još zeleniju i prosperitetniju zemlju, Erdogan je kazao da je postavljen cilj da se do 2023. godine i stotog rođendana Republike zasadi ukupno sedam milijardi sadnica.

“Nastavit ćemo se brinuti o prirodi, zelenilu, životu, gradovima i historijskim prirodnim ljepotama koje su nam dar od Boga“, kazao je Erdogan.

Erdogan je kazao da je Turska uspjela smanjiti granicu intervencije na šumske požare sa 40 na 12 minuta te je dodao će ta granica biti spuštena i ispod deset minuta.

Turski predsjednik Erdogan kazao je da se uvijek nađu oni koji neosnovano kritikuju, a da sad to pokušavaju isti oni koji su palili i pljački pod plaštom navodne borbe za okoliš tokom protesta u istanbulskom Gezi parku. Dodao je da ti isti kritičari ne pominju PKK i požare koje teroristi podmeću kako bi ugrozili Tursku.

“U inat ljudima čija srca su ispunjena mržnjom, ozelenile su i rastu skoro sve sadnice koje smo posadili prošle godine“, poručio je Erdogan.

U okviru manifestacije Turska je pokrenula još jedan program za osnovce i to pod nazivom “Uzgoji sadnicu od sjemenke“. Erdogan je pojasnio da će svake godine 12 miliona osnovaca dobiti sjemenke i posude u kojima će do naredne godine i pošumljavanja uzgojiti vlastite sadnice.

Nakon obraćanja, počelo je sađenje sadnica u svim turskog radovima, ali i u najmanje 30 prijateljskih država, među kojima su i Bosna i Hercegovina, Albanija, Azerbejdžan i TR Sjeverni Kipar u kojima su održani svečani programi i organizirano direktno uključenje u program u Turskoj.

Iz Sarajeva su turskog predsjednika Erdogana i cijelu Tursku pozdravili premijer Federacije BiH Fadil Novalić i turski ambasador u Sarajevu Haldun Koc.

Odlukom turskog predsjednika Erdogana 11. novembar je prošle godine proglašen Nacionalnim danom pošumljavanja, što je potvrda brige koju Turska vodi o očuvanju okoliša u jeku globalnih rasprava o klimatskim promjenama.

Na današnji dan prošle godine je pod sloganom “Dah za budućnost“ širom Turske proveden projekt zasađivanja 11 miliona sadnica. Projektom koordinira Direkcija za šumarstvo Turske. Prošle godine su u Turskoj oborena dva svjetska rekorda i to rekord za najviše zasađenih sadnica u jednom satu i rekord kreiranja najveće baze fotografija koju su građani tog dana napravili.

Iako je resorno ministarstvo Turske imalo kapacitete i resurse da samostalno finansira i provede projekt, građanima te zemlje je data mogućnost da posredstvom interneta doniraju sadnice, a sve kako bi projekt bio općeg karaktera.

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare