U Blagaju održana napredna obuka “Potraga i spašavanje u prirodi”

U Blagaju je od 26. novembra do 1. decembra održana napredna obuka “Potraga i spašavanje u prirodi” koju je organizirala Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) u saradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH i organizacijom IHH, javlja Anadolu Agency (AA).

U obuci je učestvovalo 27 polaznika, među kojima su i predstavnici uprava civilne zaštite oba entiteta.

Polaznici obuke učili su kako organizirati tim kada je riječ o aktivnostima spašavanja, dolasku i načinu ponašanja na terenu, a osim teorijskog dijela obuke, pokazan je i praktični dio.

Nakon zajedničke vježbe održane na području planine Velež i u dolini rijeke Bune, polaznicima su dodijeljeni certifikati, a instruktorima zahvalnice, saopćeno je iz TIKA-e.

Ceremoniji je prisustvovao konzul Republike Turske u Mostaru Kudret Oytan, pomoćnik ministra u Odsjeku za međunarodnu saradnju i koordinaciju pri Ministarstvu sigurnosti Samir Agić, pomoćnica direktora Sektora za organizaciju, planiranje i obuku u Republičkoj upravi civilne zaštite Biljana Pajić, koordinator TIKA-e u Bosni i Hercegovini Omer Faruk Alimci te koordinator Uprave za spašavanje i vanredne situacije pri IHH Emre Yerli.

Yerli je tom prilikom kazao kako je cilj formirati kvalitetne spasilačke ekipe koje će moći adekvatno odgovoriti u slučaju potrebe. Poručio je kako će IHH nastaviti sarađivati s TIKA-om na ovakvim projektima.

Pajić je zahvalila svim organizacijama koje su pomogle u organiziranju obuke te čestitala polaznicima na uspješno završenoj obuci.

Alimci je kazao kako su zemljotresi koji su nedavno pogodili Bosnu i Hercegovinu i Albaniju, pokazatelj koliko su važne ovakve obuke. Zahvalio je Ministarstvu sigurnosti, IHH i Uredu za vanredne situacije u Turskoj (AFAD) na njihovom doprinosu te izrazio želju da ovakve obuke budu nastavljene kako bi što više ljudskih života bilo spašeno.

Agić je čestitao i instruktorima na njihovom zalaganju i znanju koje su nastojali prenijeti polaznicima obuke. Poručio je kako je Ministarstvo spremno pružiti podršku za nastavak ovog projekta.

Oytan je poručio kako će Turska uvijek biti uz Bosnu i Hercegovinu te najavio nastavak saradnje među dvjema zemljama.

Podsjetio je kako su ovakve obuke i vježbe izrazito važne kako bi timovi bili spremni i mogli djelovati u kratkom roku ukoliko dođe do elementarne nepogode i vanredne situacije.

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare