fbpx
Home Intervju Akademik Sidran: Hoću da slavim ovaj dan, jer time prkosim onome koji nanosi zlo jednoj plemenitoj zemlji

Akademik Sidran: Hoću da slavim ovaj dan, jer time prkosim onome koji nanosi zlo jednoj plemenitoj zemlji

Kazao je, između ostalog, kako u ovom vremenu bi ovaj dan doživljavao kao dan opomene, dan poziva na odgovornost, poziva na angažman da se svaki građanin BiH upita kako je moguće da postoji ozbiljan broj građana naše zemlje koji osporavaju taj dan te da mi moramo dokazivati da postoji zemlja koja postoji 1.500 godina.

  • Nisu ovi praznici isti ove godine u odnosu na godine našeg djetinjstva. Ja sam o tome pisao i imam jedan stav koji više pripada historičarima, pa mi je neugodno govoriti, ali sam pisac koji se trudi misliti pa sam ga kazao. Bosna je država koja pripada onima koji njoj pripadaju, koji u njoj ostvaruju svoja ljudska prava, koji u njoj zarađuju svoj kruh, s jednim jedinim ciljem – da je što ljepšu i što bolju predaju svojim potomcima.
  • Ja hoću da slavim ovaj dan, jer time prkosim onome koji nanosi zlo jednoj plemenitoj zemlji i dokazujem da mu to neće poći za rukom, dok ovdje ima iole živog svijeta našeg koji normalno razmišlja.

Na pitanje šta je ono najljepše što se treba prezentirati, akademik je naglasio:

  • Ako bismo uzeli da je to modna revija, trebale bi nam tri modne piste, a mi imamo kapacitet da pokažemo sve što imamo. Ne smije niko biti izdvojen od drugog.
  • Bosna svijetu treba pokazati lice multikulturalnosti, jer oni koji nju uništavaju smatraju da ona ne može postojati, oni direktno šalju poruku da je planeta Zemlja besmislena, jer je ona sastavljena od mnoštva naroda i oni čine planetu. Ono najljepše što Bosna treba pokazati zapravo jeste i cilj uništenja onih koji nju ne žele i u tome je njihova fašistička srž poimanja naše domovine. Bosna treba pokazati svoje trajno šaroliko lice, sebe kao spojnicu između suprotstavljenih svjetova, kao tampon zonu, onoga koji omekšava sukobe istočnog i zapadnog svijeta.Znači, najljepše što Bosna ima jeste ono što je u njoj napadnuto.
  • Nije slučajno da postoji Lilium bosniacum, u nauci, u biologiji mu je dato posebno ime, bosanski ljiljan. To znači, endemska vrsta koja ne postoji nigdje drugo, nigdje na planeti, nego u Bosni. Već i sama ta činjenica govori da je i zemlja po mnogo čemu apsolutno jedinstvena, autohtona, originalna, a ne slična nekoj drugoj – kazao je Sidran.

Kompetan intervju pogledajte u videu.

Hayat.ba

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare