Kako opisati Mostar na današnji dan? Grad raskršća naroda i civilizacije, a danas mjesto susreta

Nad njom se nadvio Stari. Gleda je i ogleda se u njoj. Prenosi korake i pozdrave onih koji su s drugog kraja svijeta došli da ga vide, njega i njegovu Neretvu. Stari Most u Mostaru bez sumnje je najljepša i najpoznatija građevina iz osmanskog perioda u BiH. Izgrađen je 1566. godine kao elegantan tanki luk visoko iznad vode. Mnogima je tada bilo teško zamisliti da je moguće napraviti takvu građevinu.

Pa ipak Stari je stajao na svom mjestu, prkosio vremenu, sve do 9. novembra 1993. godine kada je srušen u posljednjem odbrambenom ratu. Obnovljen je 2004. godine, a u julu 2005. godine uvršten je na listu UNESCO-vih zaštićenih spomenika materijalne kulture. Mostar je jedan od prvih gradova u našoj zemlji, te u pogledu graditeljstva ima mnogo zanimljivih objekata koji su spoj baroknog i orijentalnog stila.

  • Malo dalje ćete sresti džamiju Mehmed – bega Karađoza koja je također napravljena sredstvima Sulejmana Veličanstvanog, također imate ovdje gore Sabornu crkvu pravoslavnu koja je izgrađena u vrijeme sultana Abdul Aziza koji je prema pdoacima dao sto dukata za izgradnju, tu je i Vladičin dvor, što se tiče Austrougarskog perioda imamo zgradu Gimnazije, također hotel Neretva – rekao je Adnan Velagić, profesor historije

Svi ti objekti čine Mostar prepozantljivim i oslikavaju njegov duh, njegovu historiju koja nije jednokarakterna nego se više kulturnih i historijskih komponenti prepliću kroz vrijeme. Ogroman je historijski, privredni i kulturološki značaj Mostara za cijelu BiH. Tome svjedoči i bogata historijska građa koju čuva Arhiv Hercegovačko-neretvanskog kantona od svog osnivanja 1954. godine do danas. Bogatstvo knjiga, rukopisa, dokumenata krije na svojim policama.

  • Arhiv raspolaže sa oko 420 fondova arhivske građe, preko 40 zbirki, ima bogatu fototeku, hemeroteku, hiljade kopija i prepisa značajnih za izučavanje historije kako grada tako i Hercegovine i da na kraju kažem da ima bogatu biblioteku sa preko 16 000 stručnih knjiga. Najvrijednije zbirke koje se nalaze u arhivu, to je zbirka Orijentalnih rukopisa koja datira od 1382.-1883. godine i ukupno broji negdje oko 750 rukopisa koji su pisani na orjentalnim jezicima arapskim, turskim i perzijskim, zatim imamo zbirku Ataturknamu koja se odnosi na osmanksi period ukupno negdje 1116 dokumenata, berati, fermani itd. Građa iz novije istorije je stvarno bogata i ne znam šta bih prije izdvojio. Ono što je meni zapelo za oko su okružni narodni odbori za Hercegovinu formiran 1942. godine u Berkovićima, zatim oblasni odbor AFŽ za Hercegovinu – rekao je Mumin Isić, direktor Arhiva HNK-a.

Dao je ovaj grad svoj doprinos i u izgradnji državnosti BiH, zajedničke i nedjeljive domovine svih njenih građana koji su 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu progovorili jednim glasom. Tada je obnovljena državnost srednjovjekovne bosanske države.

  • Ono što ja smatram najvažnijom porukom ZAVNOBIH-a jeste da to da su svi narodi u BiH, Srbi, Hrvati i Bošnjaci u to vrijeme muslimani progovorili jednim glasom i da je tu bilo različitih socijalnih slojeva od intelektualaca preko službenika do običnih radnika progovorili jednim glasom i kazali da hoće svoju državu odnosno republiku, Republiku BiH, te je u tom smislu ZAVNOBIH predstavljao i danas predstavlja prepreku odnosno jedan glas koji se usprotivio velikosrpskim i velikohrvatskim idejama koje su čak i u to vrijeme pa čak i u strukturama NOB-a nastojale BiH priključiti ili Srbiji ili Hrvatskoj ili nedati joj republiku proglasiti je pokrajinom pa čak se razmišljalo i o podjeli BiH, narodi u BiH su kazali jednim glasom da žele svoju republiku, a kasnije ustavima BiH je potvrđena kao država – kazao je Adnan Velagić, profesor historije

BiH je država svih njenih građana i svih Mostaraca ponosnih na svoju Neretvu, na svog Starog. Mostar je oduvijek bio raskršće naroda i civilizacija, a danas je i mjesto susreta turista iz cijelog svijeta. Dive se njegovoj ljepoti, njegovoj neobičnosti, njegovoj kompleksnosti koja spaja nespojivo kao Stari obale Neretve. Iako nekad srušen, danas živi obnovljenom snagom, jači nego ikad prije, baš kao i BiH.

Hayat

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare