Savjeti Jamie Olivera: Kako iskoristiti ostatke hrane

Slavni kuhar ove je godine bio posvećen da nas nauči kako da iskoristimo ostatke namirnica.

Poznat je po tome napravi obrok za samo nekoliko minuta te po ukusnim večerama za djecu, a sada je preuzeo na sebe i novi izazov: slavni kuhar Jamie Oliver u suradnji s tvrtkom Hotpoint pokušat će promijeniti naviku Britanaca da bacaju oko 7 milijuna tona hrane godišnje.

“Zajedno želimo nadahnuti sve da smanje količinu otpada, pa ćemo ponuditi mnoštvo savjeta za to kako iskoristiti hranu koja vam je višak tako da što manje bacate”, kaže Jamie Oliver.

Pazite kako pospremate zalihe!

Prije svega, temperatura na policama u frižider varira, odnosno najhladnije je na donjim policama, dok se prema vrhu zagrijava. Zato sirovo meso i ribu uvijek držite na najnižim policama. Mlijeko i mliječne proizvode stavite u sredinu. Kuhane obroke uvijek držite odvojeno od sirovih namirnica Vrata su najtopliji dio hladnjaka koji se zagrijava svaki puta kad ga otvorite. Zato u njima držite samo sokove i začine.

Neke stvari ne idu u frižider!

Krompir ne mora biti u frižideru, smjestite ga na neko drugo suho i hladno mjesto. Hljeb će se bolje držati izvan frižidera. Jednostavno, namirnice koje ne spadaju u frižider, nemojte stavljati unutra.

Zamrznite da ne propadne!

Frižider je kao vremenska kapsula za stvari koje bi se mogle pokvariti. Kao da ste pritisli dugme ‘pauza’ jer tako želite sačuvati nutritivna svojstva i izgled namirnica, pogotovo voća i povrća. Ako u frižideru imate voće ili povrće koje je počelo izgledati lošije, odložite ga u kutijicu s poklopcem i ostavite u zamrzivač. Idući dan ga možete iskoristiti za pripremu smoothieja, na primjer. Zamotajte salatu i biljke. Začinsko bilje koje želite sačuvati možete zamotati u papirnati ubrus koji ste blago navlažili i odložite ga u frižider. S druge strane, laticu s povrćem i voćem obložite suhim papirnatim ubrusima kako bi upijali vlagu i tako očuvali svježinu voća i povrća. No, ne zaboravite mijenjati taj papir nakon svake kupovine namirnica, pa i ranije po potrebi.

Ne bacajte hljeb!

Hljeb je jedna od namirnica koja se najčešće i najviše baca u Velikoj Britaniji. Umjesto da bacite hljeb koji se osušio, narežite ga na kockice i osušite, pa koristite kao krutone za supu. Ili ga posušite u krušne mrvice i odložite u zamrzivač. Možete ih koristiti da zagustite umake (primjerice umak od paradajza za tjesteninu), ili iskoristiti za pohovanje sira i slično.

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare