UN: Jevrejska naselja na palestinskom teritoriju krše međunarodno pravo

Ured visokog komesara za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR) je poručio da izgradnja jevrejskih naselja na okupiranom palestinskom području predstavlja “kršenje međunarodnog prava”, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju OHCHR-a se navodi da je to već dugo dobro poznati stav UN-a koji se neće mijenjati.

Rupert Colville, glasnogovornik OHCHR-a, u obraćanju novinarima u Ženevi je podsjetio na odluku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) prema kojoj Washington jevrejska naselja na Zapadnoj obali više ne smatra ilegalnima.

“Kao sastavni dio UN-a možemo kazati da izgradnja jevrejskih naselja predstavlja kršenje međunarodnog prava”, kazao je Colville, dodajući da je vrlo bitno poštovati norme međunarodnog prava.

“Određena promjena u smislu političke situacije u državi ne mijenja i međunarodno pravo niti odluke Međunarodnog suda pravde i Vijeća sigurnosti UN-a”, rekao je Colville.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je prije prijevremenih izbora u Izraelu 17. septembra obećao da će jevrejska naselja na Zapadnoj obali aneksijom pripojiti Izraelu.

Američki državni sekretar Mike Pompeo jučer je izjavio kako Sjedinjene Američke Države (SAD) jevrejska naselja na Zapadnoj obali više ne smatraju ilegalnim.

Na području Zapadne obale, koju je Izrael okupirao 1967. godine, nalazi se blizu 250 ilegalnih jevrejskih naselja. U tim mjestima živi više od 400.000 jevrejskih doseljenika.

Prema međunarodnom pravu, sva jevrejska naselja na okupiranom teritoriju smatraju se ilegalnima.

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare