Husein Živalj: Alija Izetbegović je bio poseban čovjek

Predsjednik Predsjedništva Republika Bosne i Hercegovine (BiH) i predsjednik Stranke demokratske akcije Alija Izetbegović je bio poseban čovjek, rekao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Husein Živalj, koji je zajedno s Izetbegovićem bio osuđen u “Sarajevskom procesu”.

“Da nije bilo Alije Izetbegovića i da nije bilo svega onoga što se s njim desilo u njegovom životu ko zna da li bi bilo i BiH i svega ovoga što se danas nalazi u BiH”, rekao je Živalj, koji je zajedno sa Izetbegovićem 90-ih bio i jedan od osnivača SDA.

Izetbegović je, kaže Živalj, bio vrlo mudar, vrlo komunikativan čovjek, koji je uvijek nastojao da podijeli mišljenje s najbližim oko sebe, da im predloži ono što on misli, ali i da čuje ono što drugi kažu.

“I s te strane BiH je imala, u vremenu kada se raspala Jugoslavija, nevjerovatnu priliku da on dođe na to mjesto na koje je došao i da vodi BiH u vrijeme rata koji je trajao više od četiri godine. Da nije njega bilo i svega onoga što je on radio vjerovatno bi uspio plan onih koji su osmislili da nestane BiH, odnosno da se BiH ukine i da narod, prvenstveno Bošnjaci ne budu više tu gdje jesu, u BiH”, naveo je Živalj.

Alija Izetbegović je, kaže Živalj, učinio nevjerovatnu stvar u svom životu.

“Uvijek mi na um, da nije bilo onoga zatvora 1983. godine ime Alije Izetbegovića bilo bi nepoznato i vjerovatno on ne bi mogao ni doći na poziciju na koju je došao kada je počeo rat u bivšoj Jugoslaviji. Ali, s obzirom da je on bio prvooptuženi u procesu koji su mnogi u svijetu okarakterisali najvećim montiranim političkim procesom u Jugoslaviji, taj iz 1983. godine, njegovo ime je ostalo zapaženo. A, da nije bio u tom procesu prvooptuženi vjerovatno ne bi postao ime i ne bi postao ono što je postao. Tako da vjerovatno ne bi BiH imala ono što je Alija Izetbegović, koji je Bosnu spasio i pomogao joj da opstane. Uprkos svim namjerama i planovima određenih krugova i u Evropi i u svijetu da BiH nestane”, rekao je Živalj.

Živalj navodi kako mnogi Izetbegoviću pokušavaju pripisati da je bio islamista, što apsolutno ne ide uz njegovo ime.

“Bez obzira što to mnogi pokušavaju da kažu i da pišu navodeći ‘Islamsku deklaraciju’, djela koja je napisao, Alija Izetbegović je imao nevjerovatan odnos prema svim narodima u Bosni i Hercegovini. Bez obzira bili to većinski ili manjinski narodi. Jedan od dokaza kakav je on bio jeste da u Sarajevu, kao najduže opsjednutom gradu u povijesti čovječanstva, nijedna crkva niti sinagoga i nikakav vjerski objekat nisu porušeni. Sve je ostalo. On je uvažavao ljude koji su u tom gradu bili da ostane ono što im je vrlo bitno. A, zna se da su skoro sve džamije s okolnih brda u Sarajevu porušene. Govori se upravo o tome – džamije svi ruše, a Alija Izetbegović nije dao ni da se dotakne ijedan drugi vjerski objekat niti je to igdje iko uradio. Po tome se vidi njegov odnos prema drugim narodima, nije bitno jesu li to Srbi, Hrvati ili su to manjine, Jevreji ili neki drugi”, naglasio je Živalj.

On je imao, kaže Živalj, nevjerovatan, tolerantan odnos da svako ima pravo da živi u BiH, a da svi zajedno pokušavamo i radimo na očuvanju države BiH.

“Nije čudo da je on puno govorio da smo mi Bosanci. Nije govorio da smo mi Bošnjaci, nego da smo mi Bosanci. Nije važno jesu li to Bošnjaci, Srbi, Hrvati ili neko drugi – mi smo Bosanci. Tako je on nas sve tretirao”, ističe Živalj…

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare