(FOTO) Gdje najčešće putuju građani BiH: Kako doći do Tajlanda? Moguće je, na rate!

I mi smo probali, na rate…

Miris tajlandske kuhinje, pristupačne cijene, miroljubljiv narod, prirodni bazeni, užurbani noćni život… sve ovo su razlozi zbog kojeg bi se Tajland trebao pronaći na vašoj listi kao sljedeća turistička odrednica za odmor. Kako iz Bosne i Hercegovine doći do Tajlanda?

Veoma jednostavno!

Ako ste se odlučili posjetiti Tajland u vlastitom aranžmanu onda se dobro pripremite jer ovo putovanje osim što je nestvarna pustolovina svakog “vječitog” putnika, zahtjeva i spremnost na dugotrajan let, a samim tim i na drastičnu promjenu klime. Ukoliko ste česti posjetioc istočne i jugoistočne Azije, onda se spremite na još jedan bajkovit izlet.

Sarajevo-Beograd

Mi smo odlučili put ka Bangkoku započeti iz Beograda. Ako ste osoba koja nije spremna prvi daleki put organizovati u vlastitoj režiji, onda savjetujemo da to uradite preko agencija koji će za svoje turističke grupe brinuti od samog početka do kraja putovanja.

Cijena povratne avionske karte

Tražite jefitniji iznos povratne avionske karte za Bangkok? Pokušajte istu pronaći putem SkyScannera i to barem mjesec prije putovanja. Ukoliko putujete putem agencije, onda je iznos karte uključen u turistički paket i unaprijed ima određenog avio prijevoznika.

Cijena karte zavisi od perioda u kojem imate namjeru posjetiti ovu egzotičnu destinaciju, ako ste bliži sezoni, karta je skuplja. Obzirom da ne postoji direktan let do Bangkoka, postojano je više avio kompanija koje nude let sa presjedanjem u Istanbulu, Dohi i Abu Dhabiju, poput onih vodećih Turkish airlines, Qatar airways, Fly Dubai i Air Serbia. Prije izbora vašeg avio prijevnoznika, predlažemo da instalirate aplikacije od svake navedene avio kompanije i uporedite cijene iznosa karte, te na taj način odaberete najpristupačniju opciju i samim tim uštedite novac.

Na svakoj aplikaciji postojan je kalendar koji vam nudi mogućnost pretrage datuma polaska i povartka sa željene destinacije, kao i cijenu karte prije same kupovine.

Avionske karte kupljene na aerodromu su znatno skuplje od one koja je kupljena u online verziji preko aplikacije. Aerodromske takse na aerodromu mogu biti skuplje od 50-100 KM u odnosu na cijenu koja je prikazana na aplikaciji. Ukoliko kupujete preko aplikacije, u cijenu su uračunate i takse, koje ne morate plaćati naknadno pri polasku.

Dovoljno je da 1 i pol sat na dan polaska na uvid pokažete pasoš i kartu će vam u online formatu dostaviti aerodromsko osoblje prije kontrole. Ukoliko ste krenuli sa agencijskim timom, onda ste karte dobili prijevremeno ili ćete iste dobiti prije uvida u putničke  dokumente od strane kontrolnog osoblja.

Analizom različitih avio kompanija došli smo do zaključka da se cijene avionskih karti mijenjaju svako malo, a oni znatiželjni koji ne mogu dočekati iduće ljeto i svoju avanturu žele započeti već ovaj mjesec, mogu kartu pronaći po cijenama od 230- 800 eura (Oko 450-1.565 KM), u sedmodnevnom aranžmanu.

U regionalnim agencijama sa uključenim avionskim kartama, smještajem i ostalim pogodnostima, cijene za ovu destinaciju za sedam dana iznose u prosjeku od 1.500-2.500 KM po sobi.  Mnogi nude i opciju plaćanja na rate, pa je korisnika takvih agencijskih paketa znatno više prema azijskim područjima.

Tursiti iz Bosne i Hercegovine najčešće se odlučuju za Bangkok. Smatraju da je on najpristupačniji i da su cijene mnogo niže u odnosu na mjesto u kojem žive. Neki su već treći put s nama. Posebno me raduje činjenica što je sve više i starijih posjetilaca koji žele osjetiti pravu avanturu. Turistima savjetujemo da se dobro pripreme i slušaju turističke vodiče. Mi znamo gdje leži prava zabava”, poručila je za TV1.ba Mihaela Jovanović, turstički vodič srbijanske agencije.

Smještaj

Povoljan smještaj možete pronaći preko provjerenih stranica Booking.com i Airbnb.com.

Na popularnim turističkim lokacijama poput ostrva Phuket, Krabi, Phi Phi, cijene će uveliko rasti ako želite biti u samom centru. No, ukoliko odlučite potražiti stan, apartman ili sobu samo kilometar od centra, mogli bi proći znatno jeftinije. Cijene za jednu noć u apartmanu, sobi ili hotelu, za mjesec oktobar na ostrvu Phuket, kreću se od 13 eura (oko 26 KM) po osobi.

Zdravstveno osiguranje

Prije odlaska na ovu destinaciju obavite konsultacije sa doktorom. Cijepljenje nije obavezujuće, ali na isto se možete samostalno odlučiti. Najbolja opcija je putno osiguranje. Među najopasnijim smatra se ugriz majmuna koji znatno može narušiti vaš imuni sistem. Ukoliko se i desi, Tajland je obskrbljen savremenim bolnicama u kojima ćete pronaći medicinsko osoblje koji komuniciraju na engleskom, njemačkom i drugim jezicima potrebnim za međusobno razumijevanje.

Viza

Za ovo putovanje neophodna vam je viza za koju je nadležna ambasada Bosne i Hercegovine u Kuala Lumpuru, u Maleziji. Potrebno je popuniti zahtjev za izdavanje vize koji se podnosi u konzulatu Tajlanda u Zagrebu (Hrvatska). Dokumentacija koju morate dostaviti na uvid je pasoš važeći najmanje 6 mjeseci, kopiju prve stranice putničkog dokumenta, kopiju avionske karte, 1 fotografiju i popunjen zahtjev za izdavanje vize.

Cijena vize iznosi 35 eura (oko 70 KM) i traje 90 dana. Sve navedeno je potrebno dostaviti 80 dana prije početka putovanja.

Sad kad je sve spremno za bezbrižno putovanje, krenimo zajedno u pustolovinu.

Donosimo nekoliko razloga zbog čega biste trebali posjetiti Tajland barem jednom u životu!

Magično putovanje, nije bez razloga naslovljeno sa “magično”.

Naime, kad se uputite s beogradskog aerodroma Nikola Tesle, jedva čekate da se ugodno smjestite i pripremite za sve destinacije koje ćete preći, ipak je to dugotrajan let. Ekran na sjedalu ispred vas postat će prava zanimacija, pa možete pratiti svoju avanturističku putanju ili se pak opustiti uz pregršt dobrih filmova. Jedno je sigurno, let od Beograda do naredenog presjedanja, u našem slučaju Abu Dhabija traje oko 5-6 sati, dugotrajno sjedenje moramo preživjeti – na najbolji način.

Nakon što stignete u Ujedinjene Arapske Emirate budite spremni čekati naredni let do Bangkoka i do pet sati. To vrijeme iskoristite da se odmorite, prošetate do obližnjih aerodromskih trgovina, osvježite uz neko piće ili se presvućete, jer će vas tamo dočekati prava ljetna idila.

Cijene na aerodromu su prihvatljive ako imate potrebu za jelom ili osvježenjem, ako već želite ponijeti uspomenu, onda su minijaturni suveniri najbolji izbor. Cijena magneta /suvenira iznosi oko 5 eura (oko 10 KM). Novac ne morate mijenjati u drugu valutu, dovoljno je da platite preko bankovne kartice.

Postojane su i sobe za odmor, pa ako niste imali dobar san zbog uzbuđenja od prethodne noći, savjetujemo da pet sati pauze provedete u spavanju. Načina za “preživljavanje pauze”  do narednog leta je mnogo, stoga aerodrom u Abu Dhabiju nudi mnogo zabavnih sadržaja.

Abu Dhabi-Bangkok

Šetamo se, razgledamo po trgovinama, dok u pozadini čujemo “last call” za ukrcavanje. Sljedeća destinacija je Bangkok!

Naredni let na destinaciji Abu Dhabi-Bangkog trajanja je šest sati.

Avion s putnicima na ovu destinaciju nikad nije izgledao tako ispunjen osmijesima i kao da svi jedva čekaju da slete kako bi zagrljajem dijelili avanturistički duh s onima koji nestrpljivo iste očekuju na izlazu. Vrijeme je da se konačno nakon svih kontrola ugodno smjestimo. Nije bilo teško dočekati jer je osoblje na ovom aerodromu vidno dobro raspoloženo. Prepun avion različitih profila gdje svaki putnik nosi pažljivo upakiranu robu za ljetovanje, svako malo okrzne naša ramena ili dodirne kosu, slutio je dobru avanturu.

Ne znamo kako vi ‘preživljavate’ duže letove, ali mi smo pokušali stvoriti rutinu: ako je hladno tu je lagana muzika, putni jastučić i omiljeno toplo pletivo koje imitira kućnu varijantu deke, za nestrpljive tu je dobra knjiga ili film, a neki su se odlučili i za karte, pa je let prošao brže nego što smo očekivali. Ipak za više od pet sati leta morate biti spremani na sve.. baš sve.

Dok nas je muzika u pozadini uspavljivala, oglasio se stujard koji nas je pitao da li smo spremni da zakoračimo u grad gdje svaki sanjar poželi ostati.  Da! Svi su uzbuđeno odgovorili.

Gledajući kroz prozor uočavamo milionsko osvjetljenje koje ukazuje da smo spremni da sletimo. Pogled s neba nikad nije bio čarobniji. Dobro večer Bangkok! Bilo je 20 sati po lokalnom vremenu, odnosno oko podne u Bosni i Hercegovini.

Proveli smo četiri dana u agencijskom aranžmanu i otkrivamo vam pet najzanimljivijih razloga zbog kojeg biste trebali posjetiti grad koji provjereno nikad ne spava!

Hrana

Volite eksperimentirati? Onda je Bangkok idealno mjesto za vas. Noćne pijace su ono što nas je posebno zaintrigiralo.

Naime, ‘pijace hrane’ dostupne su u centru grada, kao i u blizini svakog ostrva, a nude raznovrsna jela i začine za koje nikad ne biste pomislili kombinirati, a čine pravu deliciju.

Ne biste se odlučili za šumskog pauka sa karameliziranim prelivom? Hrskavog škorpiona u chilli sosu? Ne brinite, Tajlandska kuhinja pored pečenih insekata nudi i onu raznoliku, ispunjenu “zdravim ugljikohidratima”, gdje tjesteninu možete pronaći u svim oblicima, čak napravljenu sa grilovanim egoztičnim voćem u slatko-slanom izdanju.

U Tajlandu nikad nemojte ostati na jednom jelu, jer je hrana toliko ukusna da će vam se svaki put činiti kao da jedete u drugoj državi. Ako ste ljubitelj hljeba, teško ćete pronaći cjelovit, u trgovinama ga možete pronaći u pakovanju s jednom ili dvije kriške. Cijene su prihvatljive, znatno niže nego na Balkanu. Jedna porcija tjestenine sa prelivom, dodatkom i pićem po želji iznosi iznosi oko 169 (THB – Tajlandski bat) (oko 10 KM).

Mjesta

Phuket

Ako ste osoba koja žudi za novom avanturom, Phuket je onda idealna destinacija za vas.

Phuket je otok i provincija, najveći na Tajlandu i veličine je Singapura (539 kvadratnih kilometara, 48 km sjeverno od juga, 21 km istočno od zapada), smješten na jugozapadnoj obali Tajlanda u Andamanskom moru. Prije nego što je zvanično postao Phuket City, glavno područje nosilo je naziv ‘Thalang’. Primarni izvor prihoda ovog ostrva je turizam, ali je rudarstvo Phuket postavilo na kartu svijeta još u 16. stoljeću.

Istočna obala pruža prekrasan pogled na obližnje otoke. Cijene smještaja za jednu noć u hotelu sa doručkom kreću se od 13 eura (oko 26 KM) po osobi.

Krabi

Krabi je savršeno odredište za one koji traže opuštajuće područje na jugu Tajlanda.

Provincija smještena između Phang Nga i Tranga, obiluje zadivljujućim krajolicima i prirodnim bazenima. Idealna destinacija za sve zaljubljenike ronjenja i one koji se često odluče posmatrati vodeni svijet dugim satima plivanja. Cijene smještaja za jednu noć sa doručkom kreću se od 15 eura (Oko 30 KM) po osobi.

Monkey Beach (Plaža majmuna /Ko Phi Phi Do

Kako samo ime kaže, majmuni vladaju ovim ostrvom.

‘Monkey Beach’ na Phuketu predstavlja malu uvalu koja se nalazi na poluotoku na Koh Phi Phi Donu, koja je veća od dva glavna Phi Phi otoka.

Do plaže majmuna moguće je doći samo brodom ili kajakom iz Phi Phi Don-a. Cijena prijevoza kajakom iznosi oko 840 (THB) (Oko 3 KM), dok je vožnja brodom znatno skuplja 682 (THB) (oko 40 KM).

Najpogodnije vrijeme za posjetiti ovo ostrvo je u večernjim satima, kad su majmuni prijateljski nastrojeni, jer su prethodno nahranjeni i manje su agresivni, pa se možete družiti s njima.

Ako se bojite majmuna, nije preporučljivo da samostalno veslate do ove popularne plaže. U ovom slučaju, najbolje bi bilo da ostanete samo u obilasku otoka Phi Phi Doa.

Noćni život

Navijte alarm dva sata iza ponoći, jer je Tajland mjesto koje sadrži sve vrste noćnih provoda koje turisti ne bi mogli ni zamisliti. Od zloglasnih “crvenih sijalica” do Khao San Roada, jedne od najpoznatijih ulica za noćni provod. Tajland je također poznat po brojnim ragge i jazz barovima, gdje ćete pronaći istinske zaljubljenike u muziku. Vlasnici će vam dosputiti i da pokažete svoj talent za sviranje. Usudite se!

Vrijeme

Tajland ima postojane tri glavne sezone, a sve su pogodne za dobar odmor. Tajland je najprometniji tokom sušne sezone, kada temperature obično ne dosegnu preko 34 stepeni.

Bangkok i sjever Tajlanda najpopularnija su odredišta, dok u sezoni monsuna postaju opasno područje, kada su otoci za to vrijeme skloni poplavama.

 Kultura

Drevna kultura i zanimljiva arhitektura je ono što Tajandski gradovi kroz svakodnevnu moderznizaciju i urbano uređenje nude svim posjetiteljima.

Sukhothaya je jedini grad na Tajlandu koji još uvijek predstavlja dom mnogih drevnih ruševina koje datiraju iz Siamskog kraljevstva iz 1238. godine. Historijat njegovog postojanja možete pronaći u raznolikim tajlandskim oblicima umjetnosti poput slikovnih prikaza na hramovima, tradicionalnog tajlandakog plesa i lutkarskih pozorišnih predstava. Tajlandski narod je prijateljski nastrojen i mnogo ulažu u promicanje uzajamnog poštovanja vjerskih i tradicionalnih vrijednosti. Budaizam je najzastupljenija religija na ovom području.

Kroz šetnju tajlandskim gradovima, uočit ćete isticanje Bude na svakom kutku. Tajland je poznat po čuvenoj statui Velikog Bude (Phra Buddha Maha Nawamin) smještenoj u hramu provincijie Ang Thong. Veliki buda visine je 92m, širine 63m i predstavlja najveći kip Bude u državi, a deveti je po veličini u svijetu.

Ukoliko imate namjeru kupiti suvenir koji sadrži Budin lik, mogli bi se poslije razočarati, jer je strogo zabranjeno koristiti njegov lik kao suvenir ili ukras na policama. Vjerovatno će vam prilikom povratka na aerodromu oduzeti takav predmet.

Sanjar ste i volite neobične ljude i mjesta? Neka onda Tajland bude pravi izbor za vas.

Plivajte, prigrizite nešto egzotično, šetajući ulicama Bangkoka zaplešite sa potpunim strancem koji vas neće ni pitati za “dozvolu”. Jednostavno posjetite mjesto gdje je mašta već odavno postala stvarnost i gdje uvijek vlada dobra energija.. čak i kada pada kiša.

Do sljedećeg putovanja, sretan put!

TV1

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare