U većem dijelu BiH danas počinje nova školska godina

Nova školska 2019/2020. godina u osnovnim i srednjim školama u većem dijelu Bosne i Hercegovine počinje danas, dok će u Zapadno-hercegovačkom kantonu nastava početi 9. septembra, prenosi Anadolu Agency (AA).

U školske klupe danas kreću učenici osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Tuzlanskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona, Katona 10, Zeničko-dobojskog kantona. U Posavskom kantonu danas počinje nastava za srednjoškolce i osnovce, dok će prvačići tog kantona u školske klupe krenuti idućeg ponedjeljka.

I na području entiteta Republika Srpska nastava počinje danas.

Kako je ranije najavljeno, nastava na području Unsko-sanskog kantona neće početi danas zbog generalnog štrajka prosvjetnih radnika u tom kantonu.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti i ove godine sa svim kantonalnim ministarstvima obrazovanja potpisalo ugovore o finansiranju/sufinansiranju nabavke besplatnih udžbenika, i to za učenike drugih razreda devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, prvenstveno za one koji su u stanju socijalne potrebe, za što je u budžetu za ovu godinu osiguralo 600 hiljada KM, saopšteno je iz Ministarstva.

U proteklom četverogodišnjem periodu Ministarstvo je za realiziranje nabavke besplatnih udžbenika izdvojilo 2.410.000,00 KM, a u okviru ovog projekta omogućeno je 374.176 besplatnih udžbenika za 59.222 učenika. Cilj je da se svakom djetetu omoguće približno isti uslovi za sticanje znanja, odnosno stvore kvalitetniji uslovi za odgoj i obrazovanje djece u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare