O projektu “Moj izbor je turski”: Više od osam hiljada učenika u BiH izabralo turski jezik

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevo održan je evaluacijski sastanak o projektu “Moj izbor je turski”, koji se odnosi na učenje turskog jezika kao stranog izbornog jezika u školama, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanku su prisustvovali pomoćnik ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adnan Husić, predsjednik Instituta “Yunus Emre” Seref Ates, turski ambasador u Sarajevu Haldun Koc te predstavnici turskih institucija, direktori škola i nastavnici.

Institut “Yunus Emre Sarajevo” od školske 2011/12. godine vodi projekt “Moj izbor je turski” u sklopu kojeg se u javnim školama u BiH izučava turski kao drugi strani jezik.

Projekt je počeo s 1.048 učenika da bi u školskoj 2018/19. godini taj broj iznosio 8.522 učenika u 159 osnovnih i srednjih škola u kojima se izučava turski jezik i provode zajedničke aktivnosti. U školama koje su uključene u program, nastavu turskog jezika drži 81 diplomant odsjeka za turski jezik i književnosti državnih univerziteta u BiH.

Pomoćnik ministra civilnih poslova BiH zadužen za obrazovanje Husić je istakao da je veoma značajno što je broj polaznika turskog jezika premašio osam hiljada.

On je također kazao da je važno i to što je Institut “Yunus Emre” svojevremeno prvo inozemno predstavništvo otvorio upravo u Sarajevu i da je i to pokazatelj prijateljstva između dvije zemlje.

Predsjednik Instituta Yunus Emre Ates je kazao da ta ustanova ima svoje centre u Sarajevu, Mostaru i Fojnici i da je projekt “Moj izbor je turski” višeetapnog karaktera.

“Cilj Instituta je promocija i poticanje saradnje među ljudima i izgradnja veza između Turske i ostatka svijeta, kao i aktivno protagonisanje mira”, poručio je Ates.

Turski ambasador u Sarajevu Koc je kazao da Turska i BiH imaju bliske i prijateljske odnose i da je i ovaj prijekt jedan od pokazatelja. On je kazao da će ambasada uvijek podržavati takve aktivnosti Instituta “Yunus Emre”.

Član Nadzornog odbora Instituta Yunus Emre Mustafa Gazalci je kazao da je i sam nastavnik turskog jezika te je kazao kako učenje stranog jezika otvara brojna nova vrata polaznicima.

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare