Černobil postaje zvanična turistička destinacija?

Više od tri decenije od nesreće u nuklearnoj elektrani Černobil, “zona isključenja” ostaje izuzetno opasno mjesto i stoga je odluka Vladimira Zelenskog da ga otvori za turiste i investitore u najmanju ruku nepromišljena, upozoravaju ruski eksperti, užasnuti idejom ukrajinskog predsjednika.

Naime, Zelenski je potpisao dekret kojim se ukidaju brojne prethodne zabrane za posjetu černobilskoj “zoni isključenja” oko mjesta katastrofe nuklearnog reaktora iz 1986. godine i stvara “zeleni koridor” za turiste, jer vjeruje da će time ukloniti preduslove za korupciju, piše Sputnik, prenosi B92.

Prema njemu, sada je Černobil, koji je postao popularna turistička destinacija, veliki izvor korupcije.

Zelenski je obećao da će Černobil uskoro postati naučno i turističko mjesto, nova tačka rasta za novu Ukrajinu i simbol nove zemlje – bez korupcije i notornih zabrana, ali sa investicijama i budućnošću.

On je također rekao da je černobilska zona jedinstveno mjesto na planeti gdje se priroda oporavlja od globalne katastrofe koju je izazvao čovjek.

Uz to, Zelenski ne planira samo da od Černobila napravi turističku destinaciju, nego i da pruži mogućnost EU i NATO-u da tamo sprovode vježbe za sprečavanje katastrofa i reagovanje na njih.

Ovo nije prvi put da predsjednici Ukrajine izlaze u javnost sa takvim i sličnim idejama. Ideju da od Černobila napravi “turistički magnet” imao je i Leonid Кučma, a donedavni predsjednik Ukrajine Petro Porošenko je predlagao da se ta zona pretvori u teritoriju inovacionih tehnologija.

Član javnog savjeta Rosatoma Valerij Menjšikov upozorio je da u području oko nuklearne elektrane u Černobilu ostaje mnogo radioaktivnih mjesta. Niko ne zna njihovu lokaciju. Barem u ovom trenutku, prema mišljenju stručnjaka, ne postoji mapa gdje su obilježene opasne zone.

Кako je objasnio, mjesta nisu raspoređena u nizu, već odvojeno. Danas je veoma teško odrediti gdje su ta mjesta, koja su opasna za sva živa bića – biljke, životinje i ljude. To jest, turista može da skrene sa puta kojim ga vodi vodič i bukvalno za nekoliko koraka da se nađe na mjestu gdje je jako zračenje. Кoliko godina života će osoba izgubiti zbog ovog izleta, niko ne zna.

Prije potpisivanja uredbe o černobilskoj zoni bilo je neophodno obaviti ozbiljne pripremne radove, smatraju eksperti. U najmanju ruku, uz pomoć međunarodnih stručnjaka napraviti mapu radijacijskih tačaka.

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare