(VIDEO) Özil i Erdogan: Kad predsjednik postane kum fudbalskoj zvijezdi

Fudbaler Arsenala, Mesut Özil, i bivša Miss Turske, Amine Gulse, stali su na „ludi kamen”, a predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdoga, bio je kum na vjenčanju.

Özil je porijeklom iz Turske, a našao se na meti kritika prošle godine kada se slikao sa Erdoganom uoči Svjetskog prvenstva u Rusiji, prenosi BBC.

Poslije Mundijala se povukao iz reprezentacije zbog, kako je rekao, rasizma i nepoštovanja sa kojima se suočio u Njemačkoj kada su fotografije ugledale svjetlost dana.

Ovaj 30-ogodišnji fudbaler londonskog Arsenala stupio je u brak sa nekadašnjom Miss Turske, Amine Gulse, u luksuznom hotelu na obali Bosfora.

Par je počeo da se zabavlja 2017., a godinu dana kasnije su se zaručili.

Özil je u martu saopštio da je pitao predsjednika Turske da mu bude kum, a i taj potez je kritikovao dio njemačke javnosti, uključujući i Helge Braun, šeficu kabineta njemačke kancelarke, Angele Merkel.

Turski mediji su prethodnih mjeseci objavljivali i da je predsjednik Erdogan bio čest gost na svadbama poznatih u toj zemlji, pogotovo za vrijeme predizbornih kampanja.

A dvije sedmice poslije Özilove svadbe održat će se ponovljeni izbori za gradonačelnika Istanbula. Na prethodnim je kandidat Erdoganove AKP stranke doživio tijesan poraz, ali je to glasanje poništeno. Takav potez turskih vlasti izazvao je kritike iz inostranstva.

Šta se desilo prošle godine?

Özil je rođen u Gelsenkirchenu i bio je jedan od najzaslužnijih što je Njemačka postala prvak svijeta prije pet godina. Za selekciju Njemačke odigrao je 92 utakmice.

Ali u maju prošle godine Özil se slikao sa Erdoganom, nakon čega je jedan dio javnosti počeo da dovodi u pitanje njegovu posvećenost i lojalnost Njemačkoj.

Kritike su postale još jače kada je Njemačka, kao branilac titule, na Mundijalu eliminisana već u prvom krugu takmičenja.

Fudbaler je tada rekao da je dobijao prijeteće poruke i mejlove i da su ga neki navijači označili kao glavnog krivca za neuspjeh reprezentacije na Svjetskom prvenstvu.

„Kada pobjeđujemo, onda sam Nijemac. Ali čim izgubimo, postajem došljak”.

Dodao je da su ga, uprkos uspjesima sa nacionalnim timom, potezi takvih navijača doveli u situaciju „da više ne želi da nosi dres njemačke reprezentacije”.

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare