Ramazanska sofra / Iftar dan 26

Prijedlog iftarskog menija,

Punjeni krompir

Sastojci:
1 kg krompira
1/2 kg šampinjona
1 glavica crvenog luka
malo vrhnja
najčina dušica
biber
vegeta
origano

Priprema:
Krompir ogulimo, prepolovimo i napola skuhamo u vodi. Kad je gotov lagano izdubimo sredinu. Fil za krompir: propržimo luk, šampinjone, dodamo vegetu, majčinu dušicu, origano i biber. Kad šampinjoni omekšaju dodamo 2-3 kašike vrhnja i pustimo da prokuha. Ostavimo fil da se ohladi i tek onda dodamo rendani trapist sir. Ovim filom punimo krompir, poredamo u tepsiju i zapečemo 10-15 minuta.

Domaće pljeskavice u saftu

Sastojci:
1/2 kg faširanog mesa
1 glavica crvenog luka
1 manji paradajz
1 kriška starog hljeba
malo mlijeka
biber
so
peršun
ulje
1 kašika Fant za pljeskavice

Priprema:
U faširano meso dodamo rendani crveni luk, rendani paradajz bez kore, so, biber, peršun, sredinu starog hljeba koju smo predhodno umočili u mlijeko i iscijedili. Sve zajedno dobro izmiješamo rukom da se masa sjedini. Od mase pravimo manje pljeskavice koje uvaljamo u brašno i pržimo na ulju. Kad su pljeskavice gotove fant razmutimo u pola šolje vode i prelijemo pljeskavicama. Po želji dodamo vode u zavisnosti koliko želimo da saft bude gust.

Raffaello

Sastojci:
50 dag mlijeka u prahu
25 dag margarina
40 dag šećera
2 dl vode ili 1 dl mlijeka
30 dag kokos brašna
lješnjaci ili ušećereno voće

Priprema:
Prokuhajte šećer u tekućini i ohladite. Mlijeko u prahu, margarin i kokos brašno (malo brašna ostavite po strani) pomiješajte u kompaktnu masu pa joj dodajte sirup. Stavite u frižider na 15 minuta. Oblikujte kuglice i u sredinu im utisnite lješnjak, višnju ili neko drugo voće po želji. Gotove kuglice uvaljajte u kokos brašno.

 

Prijatno!

 

 

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare