Biserko: Srbija je trebala prva priznati Kosovo

Sonja Biserko, osnivačica i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, izjavila je da je Srbija trebala biti prva zemlja koja je priznala Kosovo, kao pokazatelj da je spremna prihvatiti novu realnost, da se okrene vlastitom razvoju i tako pokrene kompletan region.
“Srbija je to davno trebala uraditi i to je trebalao prva uraditi u postojećim granicama. To onda Srbiju čini ozbiljnim akterom u regionu. Stalno se poziva da je najveća, faktor stabilnosti, to bi bio gest koji bi pokazao da je Srbija spremna da prihvati novu realnost, da se okrene vlastitom razvoju i tako povuče region. Cijeli region ima sumnje u to šta Srbija želi, to se vidi po njenom ponašanju i na Kosovu, u Bosni, Hrvatskoj”, kazala je Biserko za televiziju N1 iz Sarajeva, a prenosi srbijanski Danas.
Ocijenila je da Srbiji odgovara “zamrznuti konflikt”, jer stalno računa da će se međunarodni kontekst promijeniti njoj u korist i da će vrijeme pokazati da te zajednice ne mogu zajedno živjeti.
Prema njenim riječima, Srbija pokušava vratiti stanje na staro, time što je Rusija ušla u region.
“Srbija više služi ruskim nego srpskim interesima. Geografski Srbija pripada evropskom krugu, vezana je za region – a ponaša se kao da sebe ne vidi u regionu, stalno gleda savezništvo sa većim silama, a od nedavno je okrenuta ka Višegradskoj grupi koja ima problema sa određenim vrijednostima EU, ta ksenofobija, antimigratska, islamofobija…”, kazala je Sonja Biserko.
(Mostarski.ba)
Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare