Bizbook.ba – domaći projekt digitalizacije BH kompanija

U posljednje vrijeme, često nailazimo na vijesti koje se tiču digitalizacije BH društva, od uvođenja 4G mreže, projekta digitalizacije javnih radio-televizijskih servisa BiH do velikih planova realizacije projekta e-građanin. Obzirom da je prošlo 15 godina od usvajanja prve politike razvoja informacionog društva BiH, ne možemo se pohvaliti velikim napretkom na tom polju. Pored nespremnosti vlasti da se ozbiljno počne baviti ovim problemom, postoji i needucirano stanovništvo koje veoma često odbija da primjenjuje nove tehnologije koje im olakšavaju svakodnevnicu. Razne konferencije koje se organiziraju upravo da bi se bavile ovim pitanjem, rijetko za govornike imaju osobe koje se svakodnevno bave problemom digitalizacije BH društva u bilo kojem segmentu. Kako izgleda provedba digitalizacije u BH privredi i koliko smo digitalno osviješteni, pitali smo Ernu Šošević, osnivačicu prvog digitalnog servisa za privatni sektor u Bosni i Hercegovini i najboljeg BH start up-a za 2018. godinu, Bizbook.ba.

Erna, Bizbook.ba je Vaša ideja i želja da napravite poboljšanje u BH društvu. Jeste li zadovoljni prihvaćanjem novog koncepta poslovanja od strane domaćih privrednika?

Pohvalno je što su privrednici bili znatiželjni od početka, što znači da postoji potreba za novim pristupima tržištu. Koncept Bizbook-a im omogućava prezentaciju kompanije u njihovoj režiji, te komunikaciju sa svim članovima mreže o objavljenom sadržaju. Fokus Bizbook-a je isključivo na promociji koja će dovesti do zaključenja posla, te mapiranju BH proizvoda što omogučava jedan novi pregled tržišta. Obzirom da naši korisnici sami uređuju svoj profil i postavljaju sadržaj, ponosno mogu reći da imamo najrealniji pregled stanja tržišta i bazu kompanija koje su sigurne za poslovanje. Dakle, jesam zadovoljna prihvaćanjem Bizbook-a od strane naših privrednika uzmemo li u obzir malu stopu digitalne osvještenosti u državi generalno.

Bizbook.ba ima tendenciju da postane jako uspješan privatni projekat koji može ponuditi relevantne informacije iz BH privrede u realnom vremenu. Jesu li privrednici svjesni važnosti informacija koje dijele na Bizbook-u o svom biznisu?

Mislim da jesu. Mnogi od njih znaju odlično prezentovati svoj rad, dok sa onima koji nisu sigurni koje kvalitete svog biznisa treba da istaknu, mi radimo edukativne radionice, na kojima praktično uče kako napisati dobru ponudu, kako poslovno komunicirati, napisati blog ili uslikati svoj proizvod. Nakon što dobiju par upita o objavljenom sadržaju, postanu svjesni da njihov biznis sada ima vidljivost kakvu im jedna web stranica ne može omogućiti. Zbog toga informacije koje plasiraju na Bizbook, privrednici dobro “odvažu”. Imamo odlične primjere poduzetnika koji prije Bizbook-a nisu imali e-mail adrese i radili su isključivo lokalno, dok su sada povezani sa 600 kompanija iz cijele zemlje i šire svoje poslovanje. Prvi susret sa digitalizacijom im je bio Bizbook. To je jedan od bitnih razloga zašto on i postoji.

Smatrate li da digitalizacijom Bizbook može promijeniti BH kulturu poslovanja i približiti nas evropskim standardima?

Bizbook je samo jedan korak od niza koraka koji se moraju poduzeti i koje privatni sektor ne može sam odraditi, ali je dobra priprema. Mi želimo omogućiti kompanijama iz regije da na jednom mjestu mogu vidjeti profile, proizvodnju, kapacitete i potrebe naših firmi, ističući kvalitet koji one mogu ponuditi. Trenutno ne postoji inicijativa, ni državna ni privatna, koja se bavi ovim problemom i smatram da radimo jako korisnu stvar. Bizbook je transparentnost, brza razmjena relevantnih informacija i jačanje konkurentnosti na tržištu, što sigurno mijenja kulturu poslovanja već sada. U momentu kada otvorimo platformu prema zemljama regije, naši privrednici će sasvim sigurno praviti jako dobre poslovne rezultate, jer ih upravo za to i pripremamo.

Vi ste prvi digitalizovali dva sajma privrede i dodijelili priznanja najboljim kompanijama. Kako su organizatori prihvatili Vaš prijedlog za saradnju? Jesu li izlagači doživjeli digitalizaciju sajmova kao pozitivnu priču?

Obzirom da sajmovi privrede pozitivno utiču na privredni razvoj i stvaranje pozitivne poduzetničke klime, saradnja sa organizatorima sajmova je bila logičan korak za nas. Partnerstvo sa međunarodnim sajmom privrede Grapos Expo 2019 u Gračanici i specijaliziranim sajmom tekstila, kože i obuće Timod Expo 2019 u Travniku je odraz spremnosti za pozitivne promjene. Organizatori su prepoznali priliku da budu prvi koji će izlagačima ponuditi i mogućnost da njihovi proizvodi budu dostupni cijelom tržištu Bosne i Hercegovine za vrijeme sajma, najviše jer nisu svi privrednici u mogućnosti prisustvovati sajmovima. Izlagačima je digitalizacija sajma bila novina, ali su svi sarađivali sa našim timom, pogotovo jer smo slikali proizvode po njihovom izboru i zajedno sa njima uređivali profile na Bizbook-u kako bi mogli donijeti odluku koji su to najbolji proizvodi, usluge i štandovi. Dodijelili smo priznanja kompanijama čiji su se proizvodi i usluge isticale prezentacijom i kvalitetom, što su pobjednici zaista cijenili. Iako je cijeli projekat digitalizacije sajmova bio jako zahtjevan, sigurno je pozitivna priča za sve aktere ove saradnje. Vjerujemo da je ovo samo početak i da ćemo biti prepoznati kao pouzdan partner od strane organizatora ostalih sajmova privrede u BiH, ali i šire.

Već ste prepoznati ste kao pouzdan partner od strane privrednog sektora Općine Visoko i Općine Kakanj. Kako opisujete tu saradnju?

Privredni sektori općina zaista rade sa privrednicima i bave se raznim problematikama njihovog poslovanja. Tu smo vidjeli priliku da im ponudimo saradnju i omogućimo kompanijama koje djeluju lokalno, a imaju potencijala za rastom, pristup kompanijama koje im mogu postati klijenti ili poslovni partneri. Općine Visoko i Kakanj zaista imaju kvalitetan program podrške pravnim licima, i Bizbook su vidjeli kao priliku da podrže domaću inicijativu digitalizacije, ali i da neposredno educiraju privrednike koji žele da izađu iz okvira lokalnog. Naša saradnja sa privrednim sektorima općina je jako pozitivna i ohrabrujuća za razvoj privrede naše zemlje.

Bizbook broji preko 600 članova trenutno, koji neometano mogu postavljati svoje ponude, potražnje, proizvode, mogu komunicirati između sebe i pisati blog. Pripremate li im nešto novo uskoro?

Naravno. Imamo jako puno planova i prijedloga naših korisnika za unapređenjem izgleda kao i funkcionalnosti Bizbook-a, ali u toku narednog mjeseca biće dostupan novi dodatak i to web shop za korisnike koji pored B2B poslovanja, imaju proizvode koje žele plasirati prema krajnjem kupcu. Dakle, na jednom mjestu možete sklapati poslove sa kompanijama i imati svoj web shop koji sami uređujete i vodite. Na ovaj način vodimo računa o svim segmentima poslovanja sa kupcima i omogućavamo da se biznis odvija neometano 24 sata. Već imamo prve narudžbe uskoro ćemo javnosti predstaviti ovu novu mogućnost za unapređenje poslovanja. 

Redakcija portala tvsensor.com želi mnogo sreće i uspjeha u daljem radu Erni i njenom timu. 

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare