(VIDEO) Park prirode Tajan

Na tromeđi općina Kakanj, Zavidovići i Zenica nalazi se prirodno područje koje svakog posjetioca natjera da se na trenutak odvoji od realnosti, jer će se neminovno susresti sa unutrašnjom borbom u kojoj će uhvatiti sebe kako pokušava racionalno objasniti da Tajan nije na američkom zapadu, već u srcu Bosne. Ponos je to navedenih gradova, dovoljno sklonjen, a istovremeno pristupačan, sa statusom parka prirode zaštićenog od strane Ministarstva okoliša i turizma FBiH.

Njegova krajnja tačka od 1.297 metara n.v. predstavlja najviši vrh ovog dijela BiH, koji pruža fascinantan pogled ka masivnom Vlašiću i ostalim okolnim vrhovima, što je za ljubitelje planinarenja naročito atraktivno. Zahvaljujući preko 200 km šumskih staza, i ljubitelji brdskog biciklizma sa svojim dvotočkaškim ljubimcima imaju priliku uživati u adrenalinu i nestvarno ukrašenim ljepotama endemske flore i faune.

Sve potrebne informacije o samoj ponudi dobijaju se posredstvom info centra Parka, pa tako, pored navedenog, vrijedi spomenuti živopisne kanjone i vodopade, bistre rijeke i prozirna, skoro pitka jezera, kao i pećine ukrašene sebi svojstvenim nakitom. Za one koji se namjeravaju zadržati nešto duže, na raspolaganju su također i pristupačni smještajni kapaciteti sa savremenim pratećim sadržajima. Malo je poznato da proljetni i jesenji nemir rijeke Krivaje, te vodopada rijeke Gostović predstavlja izazov za zaljubljenike raftinga, što sadržaju unutar Parka daje dodatnu dimenziju.

Vjerovatno najprepoznatljiviji brend ovog područja, pored njegovog vrha, jeste jezero Mašica smješteno na oko 700 metara n.v., kojeg je produkcija Dron.ba uvrstila u svoju seriju promotivnih videa prirodnih krasota naše zemlje. Povezanost Parka sa okolnim gradovima moguća je iz dva pravca, i to preko Kaknja i izletišta Ponijeri, te Zavidovića i rejona Kamenice.

Obzirom da je u posljednje vrijeme primjetna ekspanzija broja ljubitelja dobre fotografije, Tajan je zasigurno mjesto na kojem će svojoj kolekciji moći dodati unikatne kalendarske pejzaže i neodoljive kadrove.

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

Subscribe
Obavijest za
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare